Arxiu

El Vapor Llonch: una via per a moltes dones

Fa uns dies vaig tenir l’oportunitat de participar a la taula rodona “Dones al capdavant de l’empresa” amb un seguit de dones empresàries que trenquen les estadístiques gràcies al seu talent i professionalitat. Amb la crisi, moltes dones pensen que sent les responsables de la seva pròpia empresa poden construir la seva carrera professional sense haver d’afrontar tants entrebancs per raó de gènere. Cada any augmenta la presència de la dona en el mercat laboral. Però encara és evident una situació de desigualtat entre homes i dones, ja sigui en l’accés com en les condicions de treball o en les possibilitats de promoció. En aquest context, moltes dones han apostat per crear el seu propi negoci. Perquè l’empresa és un espai privilegiat per generar independència personal i econòmica i demostrar, alhora, la vàlua de cada persona.
A vegades és la solució per canviar una realitat que indica que només un 3% de les companyies europees estan dirigides per dones. I només 1 de cada 10 consellers de les empreses de l’IBEX és dona. Les empreses que formen part de l’IBEX 35 només compten amb 62 dones en els seus con-
sells d’administració, cosa que representa un 12,7% del total (488), taxa que està molt allunyada del 40% que ha fixat com a objectiu la Comissió
Europea per 2020.
Així no és sorprenent que les dones que posen en marxa la seva empresa no deixin d’incrementar-se. Aquesta situació també és present a Sabadell. En concret, pel que fa al servei de creació i consolidació d’empreses del Vapor Llonch s’observa que són moltes les dones que utilitzen aquest servei de l’Ajuntament de Sabadell per assessorar-se i tramitar tot el que cal per materialitzar la seva idea de negoci o consolidar el seu projecte empresarial. Durant l’any 2012, el Programa de Creació i Consolidació d’Empreses va atendre un total de 875 persones en primera visita, pràcticament la meitat dones (410). A l’Ajuntament també treballem per donar una oportunitat a totes les dones que potser no poden aspirar a crear o consolidar una empresa per manca de formació. De fet, més de la meitat de les persones que van assistir l’any 2012 a les activitats de formació empresarial del Vapor Llonch van ser dones. Dels 164 participants a les accions formatives dels quals disposem d’aquesta informació, el 49% han estat homes i el 51%, dones. És hora  de trencar tòpics i estereotips, de potenciar canvis socials. No ens podem permetre malbaratar tant talent per manca d’oportunitats, una pèrdua de talent que, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, representava una pèrdua del 0,5% del PIB català l’any 2006.
En aquest sentit, des de l’Ajuntament estem del tot compromesos a desenvolupar programes i mesures per incidir en l’equitat. Així ho continuarem fent des del Centre d’Atenció a la Dona o des d’altres dependències municipals, obrint camí cap a la igualtat. Perquè la igualtat (o la manca d’igualtat) és un problema i un compromís comú.

Comentaris

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top