Opinió

Nova política per recuperar la ciutat

Si la conjuntura política no altera les previsions, els sabadellencs i sabadellenques tindrem l’oportunitat de redreçar la ciutat en les eleccions municipals del proper mes de maig. Després de 15 anys de governs del PSC, encapçalats pel clan Bustos, que han portat Sabadell a la decadència política, ciutadana i econòmica, capgirar l’actual situació esdevé un deure col·lectiu.

Recuperar el bon govern, retornar el Consistori a la ciutadania, dinamitzar la ciutat al servei de les persones i socialitzar la democràcia no serà una tasca fàcil. Escombrar tota corrupció, gestionar els recursos amb rigor i equitat, resoldre les necessitats bàsiques, impulsar els serveis públics, respectar i protegir el medi,... comportarà un gran, i alhora engrescador, repte.

A la necessitat de recuperar el bon govern de la ciutat s’hi afegeix l’amplia demanda de democratitzar radicalment un sistema polític desacreditat. La majoria d’opcions polítiques convencionals s’han guanyat a pols tota manca de credibilitat a l’haver convertit la política en un espai vist com a corrupció, privilegis, manca d’ètica, de benefici individual i partidista i mancat de democràcia.

La credibilitat per regenerar la política i recuperar la confiança té, malauradament, pocs noms i cognoms, amb un PSC absolutament, desacreditat i desgastat per la mala gestió i per estar implicat fins les celles en el cas Mercuri. Amb CiU també esquitxada de corrupció –en aquest cas honorable- i ser la responsable de les polítiques antisocials i d’enfonsar els serveis públics en benefici dels privats. I amb ICV-EUIA més preocupada per salvar els seu espai polític que per apostar per una veritable renovació política i trobar-se en entredit per haver dificultat una moció de censura al govern Bustos i haver defensat els seus interessos corporatius en el cas de la FMC.

És l’hora d’una veritable alternativa, amb capacitat i credibilitat per liderar el canvi real que Sabadell reclama. De renovació, de ruptura amb les velles pràctiques polítiques, que generi confiança i implicació. Avui, això ja no passa per la “unitat” de la vella política, de la vella esquerra, d’unir propostes esgotades i desacreditades.

És l’hora de la nova política. De la implicació ciutadana en els afers públics. De democratitzar la representació política. De dotar d’honestedat i generositat la dedicació política. De la total regeneració de projectes, persones i formes d’organització. Propostes ja consolidades com les Candidatures Alternatives del Vallès, de les quals en forma part l’Entesa per Sabadell, o les Candidatures d’Unitat Popular, junt amb les més recents com el Procés Constituent o Podemos no són més que expressions d’aquesta ànsia de superar la vella política.

Cal bastir una alternativa ciutadana amb capacitat d’empenta i que doni confiança per a dirigir el futur de Sabadell. Una candidatura de confluència, amplia i plural, de persones de reconeguda credibilitat i capacitat, coneixedores de la ciutat i de les seves necessitats. Compromeses amb la ciutat i el seu teixit associatiu, vinculades a organitzacions polítiques o no, i que li puguin donar suport el màxim nombre d’agents socials i polítics.

Una proposta electoral amb un programa de prioritats i amb un clar compromís per a la regeneració política basada en un codi ètic: limitació de mandats i de remuneracions, sense duplicitat de càrrecs, transparència real, auditories públiques de la gestió econòmica, rendició de comptes d’objectius i actuacions,... Amb la presa de decisions democràtiques i una actuació supeditada als interessos de la ciutat.

A les properes eleccions municipals ens hi juguem molt i caldrà molta generositat i amplitud de mires. Seria molt positiu que projectes com els que la Crida per Sabadell i el Procés Constituent estan impulsant en una direcció semblant poguessin acabar confluint i, junt amb Podemos, recolzar una candidatura ciutadana de regeneració, oberta a persones d’altres sensibilitats que compartissin els principis i el caràcter de la candidatura.

Només una candidatura d’aquestes característiques podrà tenir la força i les possibilitats per recuperar la ciutat.

“A les properes eleccions municipals ens hi juguem molt i caldrà molta generositat i amplitud de mires”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top