Opinió

Un dia que recordarem

La ciutat de Sabadell es va sumar, el passat 26 de setembre, al clam de molts ajuntaments per defençar el dret que tenim els catalans a decidir el nostre futur, i a fer-ho a les urnes de forma pacífica i democràtica. És per això que, per una banda, vull agrair a l’ACM i a l’AMI la seva iniciativa i, per l’altra, vull manifestar la meva satisfacció perquè des de CiU, EpS, ICV i EUiA hem estat capaços d’actuar tots junts per ser al costar dels ciutadans en un tema capital. Tots junts vam promoure un Ple extraordinari per deixar clar el nostre compromís amb la consulta. També vull posar en valor el fet que el PSC va optar per facilitar l’aprovació de la moció de recolzament a la consulta amb la seva abstenció.

Dissabte dia 4, més de 800 alcaldes i representats municipals vam anar al Palau de la Generalitat de Catalunya. En aquest simbòllic edifici vam lliurar al president Artur Mas els acords que, com Sabadell, 920 municipis vam prendre i que fan palesa la voluntat de donar suport a la consulta del 9 de novembre. Vull agrair a l’alcalde que em delegués la representació de Sabadell en aquest acte d’especial transcendència. Va ser un matí molt emotiu i carregat de sentiments. En l’ambient es palpava que érem testimonis d’un fet transcendent i que era un dia per recordar.

Hem de retrocedir fins l’any 1918 per trobar una manifestació del món municipal d’aquesta magnitud. En aquell any, alcaldes de tot Catalunya es van concentrar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per mostrar el suport del món local a la reivindicació d’autonomia. Així doncs, ara com fa 96 anys, el món municipal de tot Catalunya s’ha mobilitzat al més alt nivell per manifestar de forma rotunda la nostra voluntat de defensar els drets dels ciutadans de Catalunya a decidir lliurement el seu futur a les urnes. Això dóna una idea molt clara de la importància, tant dels moments que esten vivint com de l’acte de suport dels municipis de Catalunya a la consulta.

Els ajuntaments sempre han estat i encara són les administracions que coneixen i interpreten millor la voluntat dels ciutadans. La proximitat dels representants polítics locals fa que coneguem millor que ningú les necessitats i il·lusions dels ciutadans. És per això que és molt important aquesta gran mobilització dels qui millor coneixem el que vol la gent. Aquesta concentració d’electes locals és una prova més, com ho són especialment la Via Catalana o la “V” organitzades per l’ANC i l’Omnium, que no estem davant de cap maniobra política sinó d’un clam de la ciutadania i per això hem de celebrar que els ajuntaments s’hi s’impliquin. Això sí, com sempre, només sent qui escolta, però que no ens escoltin no fa menys just ni fort el clam.

Aquesta voluntat dels electes municipals de Catalunya va acompanyada de compromisos concrets, com és el de facilitar tots els recursos i les eines necessàries per fer possible la consulta, i sumar tots els pobles i ciutats a la crida a la participació ciutadana en aquest decisiu moment.

Tots som sempre protagonistes de la història del nostre poble, però en aquest moment, tots tenim també l’oportunitat de ser protagonistes d’un moment molt especial. Si som prou valents podrem escriure un nou futur pel nostre país. Un futur que hem de ser capaços de fer més net, més just i més pròsper per tothom. És un moment de canvi i de cruïlla: de l’encert i la valentia de les nostres decisions en depèn el futur del nostre país i dels nostres fills i néts.

“No estem davant de cap maniobra política sinó d’un clam de la ciutadania”

Comentaris
To Top