Opinió

Formar-se en valors tot fent teatre

El Taller de Teatre del Centre parroquial sant Vicenç de la Creu Alta celebra aquesta temporada el seu vint-i-cinquè aniversari. Un quart de segle descobrint a infants i adolescents el món del teatre i ajudant-los també a formar-se com a persones en el seu lleure.

Va ser el 1989, en acabar la posada en escena de l’obra Oliver, ‘El noi de l’orfenat’, escrita i dirigida per Antoni Garcia, amb la col·laboració de Pere Ros i Lourdes Sala, que va sorgir la idea de donar continuïtat al grup nombrós d’infants que s’havia format des de feia dos anys i posar en marxa un taller de teatre setmanal, a l’estil del que ja funcionava a la Joventut de la Faràndula.

Inicialment, i per edats, es van crear sis grups, des dels 6 anys fins als 14 anys, sota la coordinació de Pere Ros i el mestratge de joves actors del grup de teatre com ara Montse Martínez, Francesc Rocamora, Dolors Alimón, Joan Nualart, Eva Bretones, Judit Miró, Emili Sala, Jordi Cantó, Jordi Bueno o Eugeni Triquell.

La idea era mantenir el bon caliu que s’havia anat generant amb la preparació de l’Oliver, però també amb altres muntatges com ‘El Duc Meu-Meu’ o els Pastorets infantils. No era tant una qüestió de formació teatral -que també- com de crear un espai on infants i joves poguessin trobar-se, compartir activitats i desenvolupar-se com a persones en un ambient de companyonia en què, disposant d’un escenari, el teatre en seria la motivació principal.

Des d’aleshores, han estat molts centenars els nens i joves de la Creu Alta, però també de tot Sabadell i de fora de Sabadell, que han viscut l’experiència del Taller i s’han anat fent grans entre la platea i l’escenari del Teatre Sant Vicenç. Tots ells hi han cobert una etapa fonamental de les seves vides. Alguns, a més a més, des de l’escola del taller, han arribat a fer el salt al teatre i el cinema professionals, com ara Mariona Ribas (La Ratonera), Xavier Duch (El Petit Príncep), Diana Torner (Espai Brossa), Marc Balaguer (Polseres vermelles), la Neus Elfa (Théâtre d’Art), Míriam Vives (La Bella y la Bestia), Lluís Sala (Stage), Gara Roda (Sister Act), Jan Sánchez (Mamma Mia), Pep Ambrós (Teatre lliure) o la Berta i el Bernat Borràs (Sonrisas y Lágrimas).

Avui, el Taller compta amb uns quaranta monitors i més de dos-cents alumnes, distribuïts en deu nivells, des dels 7 anys fins al 18 anys. I, anualment, té una llarga llista d’espera per entrar-hi.

Sens dubte, l’aprenentatge de la interpretació i la tècnica bàsica del teatre és l’objectiu del Taller del Centre Sant Vicenç, però paral·lelament, per osmosi, exerceix una funció formativa que va molt més enllà de l’activitat teatral.

Setmana rere setmana, els infants i joves comparteixen valors socialment convenients com ara la tolerància, la cooperació i el treball en equip, però també és assajant i preparant els diferents muntatges que aprenen a ser responsables i a espavilar-se. I és entre bambolines, cametes i decorats que afloren la imaginació i la creativitat, i també l’expressivitat de cadascú, segons la seva predisposició natural, però l’experiència d’aquests vint-i-cinc anys evidencia que els efectes del Taller són sempre positius per a les diferents personalitats.

Fora de l’ambient familiar, però en un ambient molt familiar, el Taller exerceix també una magnífica funció social, facilitant la socialització i integració de tothom. El Taller va néixer i créixer en un centre parroquial i això és un valor diferencial, perquè l’ humanisme i la solidaritat hi són sempre ben presents.

El Taller de Teatre del Centre sant Vicenç fa una molt bona aportació a la Creu Alta i a tota la ciutat, com a pedrera de futurs actors i actrius i com a espai d’educació en el lleure. Aquesta doble contribució és possible gràcies a la labor que fan els monitors i les monitores del Taller. La seva visió i experiència teatrals són fonamentals, però la seva actitud i actuació encara ho són més. Són ells, amb les seves activitats i el seu exemple personal voluntarista, els que transmeten la il·lusió pel teatre i els valors amb què conviuen infants i joves. Aquest és el gran actiu d’aquest modest Taller de teatre del qual ara celebrem amb orgull els seus primers vint-i-cinc anys.

“El Taller del Centre Sant Vicenç exerceix una funció formativa que va molt més enllà de l’activitat teatral”.

Comentaris
To Top