Arxiu

L´Ajuntament aprova sumar-se a la sobirania fiscal

PLENOEl Ple municipal de l’Ajuntament de Sabadell del mes d’octubre, celebrat aquesta nit, ha aprovat per majoria simple una moció per l’adhesió de la Corporació local a la llista d’ens locals que exerceixen la sobirania fiscal. Això vol dir que els impostos que recapti el consistori (l’IRPF dels treballadors municipals o l’IVA) s’ha d’ingressar en la incipient Agència Tributària de Catalunya (ATM) en comptes de ser lliurat a la Hisenda estatal. La moció ha estat presentada i defensada pels grups municipals d’ERC, la Crida i CiU que, per descomptat, van votar a favor d’aquesta fórmula de desobediència civil. Van mostrar-se en contra les formacions del PP, Ciutadans i PSC i es van abstenir Guanyem i Unitat pel Canvi (UPC). Va ser un dels punts d’ordre del dia que més debat ha suscitat. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, en la seva defensa del document, ha assenyalat que la moció intenta que en aquests moments decisius els ens locals s’impliquin en el “procés”. La Crida ha reconegut que l’ATC encara no està capacitada per gestionar aquests impostos, però sí la Generalitat. Per la seva banda, ERC ha destacat la importància que una ciutat tan gran com Sabadell s’impliqui en la sobirania fiscal per ser referent de moltes altres.

El PP va defensar el seu vot en contra criticant a les forces independentistes que fan servir l’argument de l’espoli fiscal d´Espanya contra Catalunya per justificar-ho tot. “Ens parla d’espoli fiscal el partit del 3%, el que manté a Catalunya milers de barracons escolars mentre gasten els diners en consultes i eleccions” (…) i tot això després d’haver estat tres anys donant-nos la brasa amb el mateix tema “, ha afirmat. La regidora d’guanyem, Marisol Martínez, va mostrar el seu respecte als ponents de la moció, “perquè portaven el tema en els seus programes electorals”, però va expressar el vot d’abstenció del seu grup. Ciutadans, a través del seu portaveu, Joan Garcia, va denunciar la falta de lleialtat institucional a l’Estat que suposarà la sobirania fiscal i va criticar que s’aborden en el Ple temes que no tenen a veure directament amb Sabadell.

UpC ha mencionat el caràcter “simbòlic” de l’ATC per mostrar l’abstenció de la seva formació i que “temes com aquests no ajuden a solucionar els problemes de la gent “, ha declarat el portaveu, Joan Berlanga. Carles Bosch, del PSC, ha expressat el seu vot en contra assenyalant que la moció “és un viatge cap a l’independentisme, una pantomima i que topa amb la llei”. A la segona volta del debat, Albert Cos Boada, de la Crida, ha justificat la sobirania fiscal perquè 30 anys intentant buscar amb l’Estat un sistema fiscal just “és més que suficient”.

A més de la moció sobre la sobirania fiscal, el Ple també ha aprovat, amb l’abstenció dels regidors del PSC, una moció a favor del soterrament de la via dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) fins a més enllà del Passeig de Can Feu i la derogació del conveni subscrit entre l’Ajuntament i la Generalitat per dur a terme les obres, per considerar-lo obsolet i irrealitzable. La moció va ser defensada i avalada per tots els grups menys pel PSC que va posar objeccions a la derogació de l’acord sense que abans se signi un altre, ha afirmat.

Finalment, es va rebutjar una moció de Ciutadans que pretenia fer una consulta entre els veïns del carrer Alfons XIII perquè fossin ells els qui decideixin si es canviava el nom del seu carrer pel del carrer de la República, pels nombrosos perjudicis d’índole administratiu i econòmic que el canvi els ocasionaria. La votació final va fer prevaler l’última decisió del Ple de canviar el nom de la via sense necessitat de fer cap consulta als veïns afectats per tractar-se d’un assumpte de ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top