Opinió

Repensar l’estació autobusos de Sabadell

Un dels punts de comunicació més importants de la ciutat és sense cap mena de dubte l’estació d’autobusos de la plaça Antoni Llonch. És un dels nyaps més sensacionals de la ciutat. Quan es va configurar l’estació d’autobusos la cosa es va fer amb els peus. D’entrada l’edifici queda a la quinta punyeta d’on paren els autobusos, de veritat no hi havia més solucions? Si entres a dins l’antiga estació no hi ha ni bar, ni servei de consignes, res de res. Un segon nyap sensacional. Per no haver no hi ha ni dos bancs. Si vols anar al lavabo has de demanar una clau i tornar-la. Una mica antic, no? Hi ha un lavabo a fora que costa 0,30 euros.
Pregunto per anar a Moià, només per provar. Em diuen que pregunti a Caldes. Home si vull fer transbord crec que m’ho haurien d’explicar aquí, francament. A sobre la taquilla hi ha un rètol que ens avisa que la pobra dona ha de respondre, també, a les preguntes que fan per telèfon i que tinguis paciència.
Si vas on paren els autobusos t’adones que no hi ha rètols, ni indicacions. De les onze andanes, n’hi ha cinc amb uns cartellets amb els horaris enganxats a la columna. En els altres sis res. A més alguns d’aquests horaris estan mig retallats. No pots tenir doncs cap confiança que no siguin caducats. Resten alguns rètols metàl·lics, sense cap informació, i si els treuen?
Hi ha un monitor, de fet a dins a l’estació ni ha un altre que òbviament no mira ningú. Un crac qui va decidir la ubicació. M’expliquen però que el monitor comet molts errors. No te’n pots refiar. Per exemple, anuncia que hi ha un autobús que va a “bètica cap”. Vés a saber… Això sí hi ha un rètol que diu “Coberta no transitable” per si un idiota vol pujar a la teulada de plàstic.
Si endevines per on para el que tu vols agafar, és perquè t’ho ha dit un usuari. Sembla realment una estació d’autobusos en un no lloc. No s’adonen que és extraordinàriament dissuasori optar pel transport públic?
A més, qui ha dissenyat els bancs amb aquesta mena de respatller tant incòmode, un psicòpata? Qui ha pensat l’espai perquè la gent estigui a l’intempèrie? Saben el fred que fot a la matinada sense cap sistema de protecció? Quina solució hi ha? No ho sé però a Caldes de Montbui, que és un poblet, té una estació còmode, on t’informen, els rètols funcionen i et diuen l’hora quan surt l’autobús i la via, hi ha bar on fer un cafè mentre esperes l’autobús i estàs arrecerat de les inclemències del temps. Al final tocant a l’estació de la RENFE hi ha una rampa, tant estreta que no hi passa una cadira de rodes.  Per què? Si tampoc podrien baixar-hi!
La cosa es complica si vols tenir informació a Internet. No hi ha cosa més complicada que saber els horaris i on són les estacions dels autobusos interurbans. Molta aplicació, massa preguntes. Amb el fàcil que es posar un PDF amb els horaris sencers, això sí quan en trobes un vigila no sigui del segle passat. I tant fàcil és avui dia posar les parades sobre un plano! Potser es podria fer per vianants el carrer de l’estació, evidentment caldria posar-hi arbres -quina mania tenen als arbres! Caldria fer  també alguna protecció contra les inclemències del temps. Agafaria qui ho ha dissenyat i el lligaria assegut al fred bordó durant una setmana a l’hivern i una altra a l’agost, per demostrar que estan tan mal fet que o morts de frec o de calor.
En el millor dels casos cap dels que intervé en el disseny i manteniment de l’estació agafa mai un autobús. En el pitjor tenen mania a la gent: són uns misantrops. I si es planteja una reforma en profunditat? En l’equip que ho dissenyi però que hi posin a tres o quatre usuaris dels  autobusos interurbans. Els diran què cal fer. (@jordi_serrano)
*Rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya

“En el millor dels casos cap dels que intervé en el disseny i manteniment de l’estació agafa mai un autobús “

Comentaris
To Top