Opinió

L’Ebre i el valor de l’aigua

Diumenge passat va tenir lloc a Amposta una important manifestació contrària al Pla Hidrològic de la Conca del riu Ebre. Van participar-hi unes 50.000 persones, nombre important, atès que a les comarques que conformen la regió de les Terres de l’Ebre hi viuen 180.000 persones.

L’actual govern espanyol en funcions va dictar el 8 de gener un reial decret aprovant el nou Pla hidrològic de la conca del riu Ebre. No cal que passi pel Parlament, sent competència del Govern, encara que estigui en funcions. La polèmica d’aquest pla hidrològic consisteix en que, segons el govern espanyol, a l’Ebre li sobra una aigua que va a parar al mar. El nou pla decideix que tota aquesta aigua sobrant cal dedicar-la a l’agricultura. Per aquesta raó proposa 52 nous embassaments o ampliacions d’existents (no al propi riu Ebre sinó a molts dels seus afluents). De pas, aquests nous embassaments permetrien obtenir energia elèctrica que, com és sabut, està en mans de quatre grans empreses que controlen el mercat.

Explica perfectament aquest nou pla l’exemple de l’Estany Gento (Pallars Jussà, al sud del Parc d’Aigüestortes). Es vol duplicar el seu volum només per obtenir més electricitat. El cost d’ampliar l’embassament serà pagat amb diner públic. L’explotació la farà Endesa, pagant un petit cànon tot i que es quedarà i vendrà l’electricitat produïda. La documentaciò del nou pla hidrològic afirma literalment que aquesta ampliació “garanteix el subministrament elèctric, millora el desenvolupament sostenible i la seguretat humana, i també es traduïrà en beneficis socials i econòmics quantificables”. No cal dir més sobre quines són algunes de les intencions reals d’aquest nou pla hidrològic.

La intenció del nou pla és captar dels rius un 50% més d’aigua que actualment. Així s’incrementarà la superfície conreada en un 50%. L’argument és que “s’assegura la sostenibilitat alimentària de la conca de l’Ebre”. No s’acaba de veure massa clar atès que dues terceres parts dels nous conreus serien blat de moro i ordi, cereals que principalment es destinen a l’alimentació de porcs. La conca de l’Ebre produeix molta més carn de porc que no pas en consumeix. Dit d’una altra manera: s’afavoreix directament els productors de pinso i de carn de porc, evitant la importació de pinso. Els més afavorits són els grans propietaris de terres per a conreu de pinso i els grans productors de carn de porc. La majoria de la producció de cereals per a pinso a l’Aragó està en molt poques mans. Igualment, la producció de carn de porc a Lleida i Aragó està en mans de uns pocs grans productors. Per cert, res de la nova captació d’aigua anirà a consum humà ni a indústria.

Aquest nou pla hidrològic afirma que millorarà la qualitat de l’aigua superficial i subterrània. Però també afirma literalment que, d’aquí al 2027, no cal ser massa rigorosos en la millora de les aigües subterrànies de les parts de Lleida contaminades pels purins (excrements porcins). També es reconeix que la qualitat de l’aigua a Flix és molt dolenta (pels abocaments d’Ercros), però no cal fer res per millorar-la. Cal notar que els fangs contaminats s’han retirat amb diners públics. Per cert, aquesta retirada s’ha fet malament i hi ha una investigació judicial per corrupció al Ministeri d’Agricultura per la concessió irregular i mala gestió d’aquesta retirada de fangs (cas Aquamed).

El pla diu tenir en compte el canvi climàtic a mitjà termini. Però curiosament diu que el Delta de l’Ebre necessitarà un 5% menys d’aigua al 2027 que ara. De fet, el cabal mínim d’aigua de l’Ebre que arribarà al Delta, sumat als efectes de pujada de l’aigua del mar ens condueix a la desaparició del Delta en poques dècades.

Com a societat potser volem aigües netes i un futur raonable per algunes àrees naturals del païs. I com a alternativa podem tenir més pinso, més porcs i més electricitat, tot plegat propietat de molt poques mans. El govern en funcions de Rajoy ha fet la seva tria. A nosaltres no ens deixen triar.

“El cabal míim d’aigua de l’Ebre que arribarà al Delta, sumat als efectes de pujada de l’aigua del mar, condueix a la desaparició del Delta en poques dècades”.

Comentaris
To Top