Opinió

L’educació a Sabadell: un compromís ineludible

Des del retorn de la democràcia als municipis el 1979 fins avui, la situació de l’educació a Sabadell ha millorat de manera notable, tal com posen de manifest el major nombre d’escoles i de població escolaritzada, l’augment de l’oferta educativa postobligatòria o la millor formació dels docents, entre altres aspectes.
Malgrat aquests progressos de les darreres dècades, la pervivència de les desigualtats educatives i l’aparició de noves problemàtiques escolars és preocupant: l’estancament en les taxes d’absentisme, el 20 % d’alumnes que encara no obtenen l’ESO, la insuficient oferta de formació professional o la necessitat de major inversió en el manteniment i la renovació dels equipaments educatius –entre altres mancances i problemes– ens recorden que estem lluny de l’escenari d’equitat educativa que volem per a la nostra ciutat.
Davant d’aquesta situació, des del nou govern de Sabadell abordem l’educació com un compromís ineludible, ja que és un element essencial per assolir dos objectius prioritaris del govern: la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.
A partir d’aquestes conviccions, des de la Regidoria d’Educació i des de tots els àmbits de govern abordem la qüestió de l’educació a Sabadell de manera transversal a partir de quatre grans eixos de treball.
Un primer eix és la planificació. Al nostre entendre cal repensar l’oferta educativa a la ciutat i ja estem treballant en la l’elaboració d’un nou mapa escolar que doni resposta a l’actual realitat demogràfica de la ciutat, que eviti en el futur situacions com les que està patint ara el barri de Can Llong i, sobretot, que fomenti la cohesió social. Aquesta nova planificació ha de contemplar també un major protagonisme dels estudis postobligatoris a Sabadell, és per això que també ja estem treballant en la creació d’un consell de la FP, que permeti una millor coordinació entre els sectors productius i els centres formatius, com també treballem per eixamplar els vincles amb el món universitari, especialment amb la UAB.
Un segon eix és promoure i ajudar a crear els contextos favorables per a l’èxit educatiu dels infants i joves de la ciutat, especialment dels que viuen en entorns socioeconòmics més desfavorits. Per desenvolupar-lo estem treballant en sis plans educatius d’entorn que el curs vinent es traduiran en diferents intervencions que abordaran qüestions com l’absentisme i l’abandonament escolar, amb recursos per augmentar el suport a l’estudi assistit i a facilitar l’accés a les activitats extraescolars i a l’educació en el lleure dels que ara en queden exclosos per motius econòmics.
Un tercer eix és la gestió de manera eficient, tot garantint un servei de qualitat dels centres educatius de competència municipal com les escoles bressol, l’Escola de Música, el Conservatori o l’Escola Illa. Per fer-ho possible hi destinarem més recursos econòmics i també treballarem per fer que aquests serveis avancin cap a una tarifació social més justa, que permeti l’accés a aquests centres a persones amb rendes més baixes.
Finalment, el quart i darrer eix de treball és oferir serveis que permetin “segones oportunitats” als que han quedat fora del sistema educatiu. En aquest sentit, treballarem per garantir programes de formació i inserció laboral, programes de garantia juvenil i oferta de formació per a adults.
Tots aquests aspectes els anirem desenvolupant durant aquest mandat. Tanmateix, per assolir objectius tan ambiciosos caldran dos elements fonamentals per als quals des del govern serem actius. D’una banda, avançar cap a un model polític en què els municipis tinguin més competències per gestionar les seves realitats educatives i socials i, d’altra banda, també caldrà la imprescindible implicació activa de la comunitat educativa.
Tot plegat, un gran repte que des del govern entomem amb convicció, il·lusió i propostes, perquè tenim molt clar que una millor educació és la millor garantia per a un futur millor. No és poca cosa.

“ Oferirem serveis que permetin ‘segones oportunitats’ als que han quedat fora del sistema educatiu”
“Estem lluny de l’escenari d’equitat educativa que volem per a la nostra ciutat”

Comentaris
To Top