Publicitat
Opinió

Sabadell, punt zero

Un dia Sabadell era una ciutat referent en moltes matèries. S’hi feien mapes culturals i plans de manteniment preventiu de l’espai públic, mentre d’altres ciutats venien tècnics a aprendre de nosaltres. Un altre dia tot això va canviar i ja no es feien mapes culturals. I l’obsolet programa informàtic de gestió d’incidències a l’espai públic acumulava 1.200 actuacions pendents, algunes amb més de 10 anys d’antiguitat, i l’única referència de Sabadell per a les altres ciutats tenia nom d’un metall líquid amb què abans es fabricaven termòmetres. Entremig, uns anys grisos en què la mediocritat política es tapava amb grans inauguracions i pantagruèlics àpats protocol·laris, mentre es silenciava els tècnics, que es preguntaven amb quins diners es faria el manteniment de parcs, les pistes esportives i les infraestructures excessives, dispendis de nou ric amb butxaca de pobre.
Però deixeu-me que us ho il·lustri amb dades. A Torre-romeu, per exemple, mentre el mur del carrer de l’Onyar es desplaçava cada cop més i els tècnics el 2011 emetien un informe dient que calia prendre accions per evitar que caigués, els polítics del moment gastaven 6,5 milions d’euros per construir un formidable centre cívic dos carrers més amunt. No podien fer un centre cívic més modest, o millorar el que ja hi havia ben a prop, i destinar diners a arreglar el mur?
Si parlem de parcs i jardins, tenim a la memòria la imatge dels grans parcs arreglats i verds; res a veure amb la situació actual, que hem d’eliminar parterres perquè no els podem mantenir. En xifres, mentre a la mitjana dels municipis de Barcelona es poda el 32,2% dels arbres anualment, a Sabadell es poda el 13,7%. Respecte als grans parcs, mentre als primers anys de governs Bustos s’hi gastaven més de 150.000 euros anuals, el 2015 –darrer pressupost socialista– es varen gastar només 53.000 euros, i durant cinc anys consecutius es van destinar 0 euros (zero) a inversions en aquest capítol.
Si parlem de carrers i voreres, el Govern anterior ens va deixar un programa informàtic al qual s’acumulen fins a 1.200 línies d’actuacions pendents de realitzar per manca de recursos. Em pregunto com pretenien fer-ne el manteniment en el futur. Al pressupost inicial de 2015 constaven només 100.000 euros per fer manteniments de carrers i clavegueres. A Terrassa, el 2014 varen destinar una mica més d’1 milió d’euros per al mateix concepte.
Tenim la flota d’autobusos més vella de totes les grans ciutats de Catalunya, des de 2008 que no s’havia incorporat cap autobús nou. Els últims anys van comprar autobusos de segona mà que Badalona ja donava com a vells. I, tot i això, amb un deute amb la TUS que va arribar als 2 milions d’euros. La manca de manteniment en equipaments ha portat a tenir descomunals pèrdues d’aigua a la Bassa. I, tot i que els informes tècnics desaconsellaven obrir-la, els polítics no en varen fer cas i així s’ha arribat a la situació actual.
Aquesta és la realitat de Sabadell. Si tots hem passat per la mateixa crisi, com s’explica que altres ciutats no es trobin amb una realitat tan dura com la nostra? Potser no han malgastat tant com nosaltres? Potser abans de fer un equipament miraven si el podrien mantenir? Potser prenien decisions basades en el bé de la ciutat i no només en criteris electoralistes de curt termini?
Ara aprovarem un nou pressupost on la recuperació i la dignificació de l’espai públic com a espai de convivència i cohesió social és una prioritat. Això, però, no vol dir que a partir del mes de maig la ciutat recuperarà la imatge que recordem de quan érem un referent en aquest àmbit. Hi ha tant per fer, tanta feina endarrerida, que necessitarem potser tota una legislatura per començar a veure’n els resultats.
I tot això amb la màxima participació de la ciutadania. Una participació real, i no com en els suposats processos participatius per dissenyar el Passeig, que ja sabeu com varen acabar. Però això és tema per a un altre article. Ai, no, que he dit al principi que ja deixo de mirar enrere. Sabadell, punt zero.

”La recuperació i la dignificació de l’espai públic com a espai de convivència i cohesió social és una prioritat”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top