Ciutat

Troballa arqueològica única a Europa del Crusafont i la UAB

Els investigadors de la UAB, Víctor Fondevilla i de l’Institut Crusafont, Àngel Galobart
Els investigadors de la UAB, Víctor Fondevilla i de l’Institut Crusafont, Àngel Galobart / UAB

– Edurne Concejo –

L’empremta trobada en una roca de Vallcebre, prop de Berga correspondria a la pell d’un dels últims dinosaures que van existir al planeta, a l’època del Cretaci Superior. Podria ser d’un gran sauròpode herbívor, com un titanosaure.Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han realitzat una de les descobertes més interessants dels darrers temps.

Han trobat pell d’un dels darrers dinosaures del planeta impresa en unes roques a Vallcebre (Barcelona). Una troballa única a tot Europa.

L’origen de la descoberta es remunta a una recerca geològica a Vallcebre, prop de Berga, per estudiar l’origen d’unes roques sedimentàries del Cretaci Superior -d’una edat d’uns 66 milions d’anys-.

Durant aquest procediment, els investigadors van trobar impresa a la roca l’empremta que van deixar les escates de la pell d’un dinosaure en recolzar-se sobre el terra, que en aquella època era un fangar a la ribera d’un riu.

Aquells fangs van afavorir que la pell de l’animal quedes impressionada i que es cobrís de sorres que es van petrificar durant milers d’anys, formant la roca sedimentària que va preservar la forma de les empremtes descoberta.

La sorra va actuar de motlle, per això el que es pot veure a la roca, més que una empremta, és el relleu de la pell original de l’animal.

Per què és excepcional?

Hi ha molt poques zones al món amb roques d’aquesta època i caracteritzar aquests dinosaures és molt important per entendre com i perquè van desaparèixer.

«Es tracta de l’únic registre de la pell de dinosaure d’aquesta època a tot Europa, i correspon a un dels exemplars més recents, més propers a l’extinció a tot el món», assegura l’investigador de la UAB Víctor Fondevilla. Una troballa excepcional, com manté l’investigador: «El registre fòssil de la pell dels darrers dinosaures és molt escàs, i només compta amb alguns jaciments de característiques similars als Estats Units i a Àsia. A la Península s’han trobat altres fòssils de pell de dinosaure, a Portugal i a Astúries, però corresponen a èpoques molt més llunyanes».

Comentaris
To Top