Arxiu

La mortalitat per càncer de mama baixa un 2,6 per cent cada any

Des2-1-a-7-col d’inicis d’aquest any, a Catalunya s’han diagnosticat 4.687 nous casos de càncer de mama.
Aquest tipus de tumor és el freqüent en les dones i representa el 28 per cent de tots els malignes.
Una de cada vuit dones patiran un càncer de mama al llarg de la seva vida. Malgrat aquestes esfereïdores dades, també és el tumor amb millors perspectives de futur. Més del 80 per cent de les dones que el pateixen l’acaben superant.
La taxa de mortalitat és de 12,1 defuncions per cada 100 mil dones. Durant aquest any, han mort a Catalunya 982 dones per aquest motiu.
La mortalitat, però, segueix una tendència a la baixa des de l’any 1994. El nombre de defuncions es redueix, cada any, un 2,6 per cent, situant-la en una taxa més baixa que la resta de països europeus.
Aquesta disminució es deu, en gran mesura, a les millores terapèutiques i dels programes de detecció precoç, com ara el Programa de Cribatge, el circuit de diagnòstic ràpid o les unitats del consell genètic que atén les dones i famílies amb un risc elevat de patir aquest tumor.
Programes Cribatge
El Programa de Cribatge de Càncer de Mama (PCCM) permet detectar, de forma precoç, qualsevol indici de tumor.
Gràcies a aquest programa s’han diagnosticat aproximadament la meitat (130) dels càncers de mama detectats al Parc Taulí (271 casos en total).
La prova, consistent en una mamografia cada dos anys, està adreçat a totes les dones d’entre 50 i 69 anys que viuen a Catalunya. Mitjançant aquesta prova es poden detectar tumors tan petits que fins i tot no són palpables.
La detecció precoç disminueix la mortalitat entre un 25 i un 35 per cent.
Prevenció
El Codi Europeu contra el càncer ofereix algunes directrius sobre com es pot prevenir l’aparició d’un càncer de mama: practicar la lactància materna, reduir el consum de substàncies tòxiques, realitzar activitat física regularment, mantenir un pes saludable, o seguir una dieta equilibrada, entre d’altres.

Comentaris
To Top