Opinió

Fum, fum i fum!

Això és el que esbufegaven els trens de vapor per recórrer centenars i centenars de quilòmetres per portar les persones i les mercaderies d’un lloc a un altre del país fa pocs segles. Bona part del fum era vapor d’aigua i també una pila de partícules i elements químics resultants de la combustió. Per cert, no gaire saludables. Ara bé, també la paraula fum s’utilitza per fermar l’expressió “vendre fum”. Una eloqüent dita que significa que res d’allò que s’enuncia és sòlid o existent. Potser això és el que està passant des de fa anys amb el projecte de perllongament del soterrament del tren fins a Can Feu.

Fa pocs dies la Plataforma Soterrament FGC Ara! manifestava, a través dels mitjans de comunicació, la manca de claredat i resposta de les autoritats. I més concretament del Conseller d’Economia, Oriol Junqueras i l’actual alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. Malgrat l’accent de la plataforma en aquests dos polítics, potser seria més encertat fer-ho al conjunt dels dos governs, tant a la Generalitat com a l’Ajuntament. La decisió de no executar el perllongament del soterrament del FGC fins a Can Feu durant les actuals obres ja està presa fa mesos per part d’ambdues institucions, però el que ara toca és marejar la perdiu. I això és el que està passant.

Si es reconstrueix el relat dels esdeveniments serà fàcil entendre què està passant. Per una banda, se sap que en el projecte de pressupostos del Govern de Catalunya pel 2017 no existeix cap partida destinada al perllongament del soterrament dels FGC fins a Can Feu. El diputat socialista sabadellenc, Pol Gibert, explicava als mitjans de comunicació que als pressupostos de la Generalitat es contempla una partida de 28,1 milions d’euros destinada a continuar les actuals obres de perllongament del FGC només cap al nord. Aquesta decisió de la Generalitat de no incloure una partida destinada al soterrament fins Can Feu és del tot lògica des de la perspectiva administrativa. I per què? Doncs perquè si no hi ha l’expedient del projecte constructiu aprovat, la llei no permet incloure una partida pressupostària per fer l’obra. Arribats aquí, l’actuació de la Generalitat és impecable i ajustada a dret.

Segurament caldria preguntar-se per quina raó no està aprovat el projecte constructiu. El mes de març el Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, publicava en aquest diari un article d’opinió on deia que “Hem pretès buscar la millor solució pel soterrament de Can Feu. I ha estat amb l’Ajuntament que hem decidit aquest mes de febrer quina solució finalment dibuixaven del projecte constructiu.” Tot i aquest esperat consens, i l’encàrrec de la Generalitat aprovat el 02/11/2015 per un termini de 5 mesos a la consultora responsable de redactar el projecte constructiu, aquest encara no s’ha aprovat. L’estratègia de dilació de l’expedient del projecte constructiu per part dels responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat ha assolit el seu objectiu: evitar que al pressupost del 2017 fos possible incloure una partida pel soterrament fins a Can Feu. La Generalitat sap que executar aquesta obra després de finalitzar la construcció del perllongament fins a Ca n’Oriac la fa pràcticament inviable. I aquesta és la seva fita que inesperadament compta amb la passivitat de l’equip de govern de l’Ajuntament de Sabadell.

El perllongament del soterrament dels FGC fins a Can Feu és un projecte de ciutat que indiscutiblement contribuiria a millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans. Malauradament, la Generalitat no ho veu així i es mostra insensible a reparar l’impacte històric que la ciutat ha sofert amb aquesta infraestructura. Sense una resposta municipal contundent no hi ha res a fer.@manelcunill

En el projecte de pressupostos del Govern pel 2017 no existeix cap partida destinada al perllongament del soterrament dels FGC fins a Can Feu”

Comentaris
To Top