Ciutat

Sabadell lidera un programa pioner d’intervenció en casos de ‘bullying’

L’obra Castle School, que es representa al Teatre del Sol, tracta la problemàtica de l’assetjament escolar
L’obra Castle School, que es representa al Teatre del Sol, tracta la problemàtica de l’assetjament escolar / LLUÍS FRANCO

– Elisabeth Álvarez –

Sabadell lidera un programa pioner de lluita contra l’assetjament escolar a través de la intervenció en casos de violència a les aules. Es tracta d’un treball en xarxa coordinat pel Departament d’Ensenyament i Sabadell Mediació i on prenen part altres agents socials i educatius.

El model d’actuació que funciona a la ciutat es basa en la intervenció dins de l’aula del grup classe on s’ha detectat el cas d’assetjament escolar.

Sota la coordinació dels Equips d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) del Departament d’Ensenyament i el servei Sabadell Mediació, «es treballa la mediació entesa dins una situació de desequilibri de poder, donant una resposta reparadora a la situació i amb la participació de totes les parts implicades», com explica des del servei Neus Camacho.

Les tres fases del procés són la prevenció, la detecció i l’actuació. El centre d’interès sempre és l’infant víctima d’un assetjament i el primer objectiu aturar l’acció de violència física o verbal. Després «impliquem tot el grup en relació al patiment de la persona i buscant la responsabilitat de tots, fent veure al grup que s’ha de resoldre entre tots».

El model local en cap cas incorpora el càstig «perquè incrementa la pressió», com subratlla Camacho. «No es tracta de culpar ningú sinó fer entendre que entre tots ho hem de resoldre».

Aquest és el tercer curs en què s’aplica el model a escoles i instituts locals. El primer any es van fer 4 intervencions i l’any passat 22. Camacho argumenta que «no significa que hagin augmentat els casos sinó que hi ha molta més consciència de l’assetjament i també ha millorat la detecció».

Els equips que treballen els casos de ‘bullying’ fan la intervenció en els moments crítics i després el centre educatiu ha de continuar treballant «a partir dels compromisos individuals i grupals que s’acorden». Les escoles asseguren que el sistema funciona.

Tot i que es tracta d’un sistema pautat, el model s’adapta a les necessitats de cada cas. En aquest sentit, en algunes ocasions és necessari «anar més enllà i treballar també amb les famílies».

Des d’Ensenyament i des del servei Sabadell Mediació es fa una valoració positiva del funcionament, tot i que manifesten que «en el futur hem de procurar que els centres educatius siguin autònoms i ells mateixos puguin resoldre els casos d’assetjament».

Comentaris
To Top