Opinió

Recuperar Sabadell: Ens hi posem?

Hi ha moments en l’evolució de les ciutats que és bo fer una mirada històrica per comprendre el present i saber dissenyar el camí més adient i els objectius de futur que es volen assolir.
Entre finals del segle XIX i la segona meitat del segle XX, Sabadell era una ciutat pionera en la revolució industrial a Catalunya, gràcies al tèxtil -de fet, el Gremi de Fabricants es va fundar anys abans, el 1559- i, una de les més reconegudes d’Europa en la producció dels teixits de llana. Aquesta indústria va impulsar la creació de diferents entitats que van donar resposta a necessitats del moment i que van saber sustentar-la com a gran potència.
L’energia del vapor va ser determinant però, la veritable força provenia d’aquell impuls social, industrial i econòmic que es dóna en un territori quan hi ha persones compromeses a fer possible que tot plegat sigui un èxit. I Sabadell va passar de ser un motor econòmic a convertir-se en una ciutat reconeguda arreu del món.

Avui, Sabadell ha distribuït l’economia productiva entre la indústria i els serveis i, segueix comptant amb empreses que creen ocupació, moltes d’elles, en el mercat global, a través del coneixement i la innovació. En 100 anys, hem passat de 50.000 habitants al 1890 a 208.000 al 2016, amb una ocupació de més de 80.000 persones i 5.522 empreses. Però no n’hi ha prou: rebaixar la taxa d’un 16% d’atur és un repte vital urgent, si volem fer una ciutat cohesionada i amable.

Ha arribat el moment de definir i redefinir Sabadell. I fer-ho amb una mirada llarga, sense encallar-nos en debats estèrils, amb la col·laboració públic-privada i la complicitat d’una societat civil que necessita diàleg i accions per fer, de nou, un Sabadell de referència.

És necessari vertebrar la ciutat: potenciar el centre històric, activar i comunicar cada zona i cada barri. I fer-ho amb equilibri entre vianants, vehicles i aparcaments i, el suport d’un bon servei públic de transport. Calen decisions per reconvertir els accessos a la ciutat en vies ràpides i desviar el pas interior de vehicles, esponjant el trànsit i millorant la qualitat de l’aire.

Sabadell demanda un model de ciutat equilibrat i sostenible que doni suport al comerç i a la cultura, com a motor de progrés i una aposta sanitària per fer de l’Hospital Taulí un centre de referència que doni servei a tota la demarcació.

Tirem endavant iniciatives per a la creació d’ocupació, sigui industrial o de serveis. Simplifiquem normatives, agilitzem permisos i escoltem a les empreses per detectar necessitats. I fem-ho amb la participació activa dels agents implicats i en el mínim temps possible. Fa massa anys que es coincideix en l’anàlisi i la falta de determinació no permet portar-ho a l’acció.

Posem-nos d’acord en disposar d’un model de formació professional i ocupacional que respongui a les necessites presents i futures i, a les vocacions de les persones. I emmarquem-lo en el Vallés per donar una resposta més efectiva. És moment de passar als fets.

És necessari que els polítics pensin en gran, transcendint les diferències de partits, per fer de la seva governança un lideratge compartit en cooperació amb la societat civil. Sabadell demana tombar creences limitants i barreres ideològiques per treballar units. El diàleg és una eina potent perquè implica escoltar i parlar, amb el propòsit d’arribar a acords. Necessitem acords, ara. Necessitem rellançar Sabadell.

Poques ciutats compten amb tant teixit social i empresarial, entitats culturals i esportives, patronals, sindicats, universitats, hospitals i centres de recerca però, per damunt de tot, Sabadell compta amb persones compromeses. Aquest és el nostre principal actiu: les persones, la història, la experiència i una situació geogràfica immillorable. Si som capaços de donar sentit i identitat a Sabadell, i fent-ho en gran, podrem formar part de l’impuls territorial del Vallés i del país.
Podem fer de Sabadell una ciutat del segle XXI. Recuperem una manera de pensar i de fer i, que aquest impuls sigui un veritable motor de transformació. Tenim l’oportunitat de fer-ho. És un gran moment, és el moment oportú i és per a tots. Fer-ho és possible. Ens hi posem a fer-ho junts per aconseguir-ho?
” És necessari vertebrar la ciutat: potenciar el centre històric, activar i comunicar cada zona i cada barri”

Comentaris
To Top