Arxiu

El bosc de Can Deu es recupera de la força destructiva del vent

Vista parcial d’una de les zones on s’ha actuat a través d’aquest pla posat en marxa fa tres anys; en aquest cas podem veure créixer diversos plançons, amb un fons més espaiat, segurament de resultes de la ventada que va provocar la destrucció de 45.000 arbres a tot el bosc de Can Deu
Vista parcial d’una de les zones on s’ha actuat a través d’aquest pla posat en marxa fa tres anys; en aquest cas podem veure créixer diversos plançons, amb un fons més espaiat, segurament de resultes de la ventada que va provocar la destrucció de 45.000 arbres a tot el bosc de Can Deu / ESTEVE BARNOLA

El 9 de desembre del 2014 va ser un dia fatídic pel bosc de Can Deu, la forta ventada que va afectar algunes comarques entre elles el Vallès, va destruir completament aquest bosc de pins que forma part de l’ideari natural de la ciutat de Sabadell des de fa centenars d’anys. Una part del bosc s’està regenerant de forma natural, mentre que l’altra es recupera de la repoblació que s’hi ha fet, al voltant de l’església de Sant Vicenç de Verders, una zona propera al barri de Can Deu.

El bosc de Can Deu recupera poc a poc els seus habitants més emblemàtics, els pins. Després de la ventada del 2014 que va acabar amb 45 mil arbres, deixant el bosc en plena desolació, i la incògnita sobre el seu futur. La propietària del bosc, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 va posar en marxa un pla de regeneració i en aquells moments es va anunciar una recuperació de l’espai que duraria dècades.

Els tècnics van optar per plantar nous exemplars a la zona de l’església de Sant Vicenç de Verders. Actualment el bosc s’està regenerant, al seu ritme, però de forma saludable i positiva.

Fins ara, el 90 per cent dels plançons plantats han sobreviscut i presenten una imatge verda i esperançadora que contrasta amb els pins vells supervivents.

El procés va començar amb la neteja i la retirada dels arbres i seguidament es van establir quatre zones diferenciades, l’antiga pineda on s’ha produït una regeneració natural, una altra zona molt freqüentada pels usuaris on explica Hilari Teixidó, responsable tècnic de l’Espai Natura de la Fundació serà molt difícil la seva regeneració» i per això s’ha optat per replantar, una tercera part amb alzines i una quarta zona amb illes de pineda que el vent es va encarregar de fer-hi una poda natural. Teixidó també ha explicat que, en un primer moment s’han regat els plançons per garantir la seva supervivència, però que ara es va disminuint la freqüència perquè « es tracta que sobrevisquin en el seu entorn natural» o sigui en un terreny sec amb poca aigua.
El tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament, Joan Berlanga, s’ha mostrat satisfet per el resultat que està donant el pla de regeneració, i ha destacat que es tracta «d’un bosc mediterrani, que sap sobreviure», i ha explicat que «entre gener i febrer del 2017 es van plantar uns cinc mil exemplars a les 4 zones d’accés a més de fer un seguiment de la reforestació i altres actuacions com les retallades del sotabosc i el desbrossament definitiu». També s’ha actuat en aquelles zones «on la gent trepitja més, fent camins i millorant els què ja hi havia».

To Top