Ciutat

Matí de neteja al bosc de Can Deu

Alguns dels objectes trobats pels voluntaris / Lluís Franco

Dos quarts de deu del matí. Un exèrcit de 12 voluntaris beuen i mengen l’esmorzar que els han preparat el Marc i l’Hilari, gestors del bosc de Can Deu, a la Masia. Aquest matí tocava fer neteja a un dels pulmons verds de la ciutat i del Vallès. La iniciativa va ser convocada per un grup de veïnes i veïns de Can Deu i d’altres zones de la ciutat, finalment han estat 12 els assistents, però ganes no els faltaven.

Després de l’esmorzar, l’Hilari ha fet un repàs per l’estat actual del bosc. Sota l’alzina de la Masia, el gestor els ha explicat quin tipus de vegetació hi ha, i els reptes principals als que s’enfronta. L’any 2014, una ventada va fer malbé una part important de la vegetació del bosc. Es calcula que prop de 400 mil arbres van ser afectats, 40 mil en els terrenys de la Masia de Can Deu. Actualment, el bosc està en un procés de reforestació que, segons explicava l’Hilari, “podria trigar uns 20 anys a acabar”.

Posteriorment ha parlat el Marc. “El bosc de Can Deu és un espai que la gent considera com a seu”, deia davant dels voluntaris. Però el sentiment de propietat no aconsegueix que les activitats incíviques passin a la història. Segons explicava el gestor, molta gent utilitza de deixalleria el bosc, d’altres són tan cívics que recullen les caques del gos amb bossa i la llencen a terra, i la més clàssica de totes, llençar la burilla de la cigarreta. Tot i estar apagada i neutralitzades les possibilitats d’incendi, una burilla pot trigar fins a 10 anys en desaparèixer. Als marges que toquen al carrer del Bosc, molts joves utilitzen el pàrquing com a zona de “botellón”, i no és estrany trobar ampolles i tot tipus de deixalles.

Abans d’agafar les pinces i posar-se a fer feina, el Marc ha ensenyat als voluntaris a classificar les deixalles en funció de la seva tipologia. Alguns dubtaven d’on havia d’anar cada cosa, però tothom ha acabat encertant. “Ho vam tirar endavant un grup de gent del barri i de fora, l’estat del bosc és una mica fotut”, explicava el Jordi, un dels veïns de Can Deu que han organitzat l’activitat.

Després de les explicacions ha arribat l’hora de treballar. La zona seleccionada per fer la neteja d’avui ha sigut la del pàrquing. Armats amb pinces metàl·liques, bosses i guants, els voluntaris han començat ha recollir els objectes que s’han trobat pel camí. Papers, burilles de cigarretes, envasos, botelles de vidre, i un munt de brossa que la gent deixa tirada a terra.

El segon tinent d’alcalde, Juli Fernàndez, ha participat com a voluntari en la neteja. “Jo crec què, és molt positiu que els veïns i les veïnes de la ciutat emprenguin mesures d’aquest tipus, això ens fa corresponsables de la cura d’aquest espai tant estimat”, deia Fernàndez, i afegia què “s’ha de continuar reclamant als responsables de la seva neteja –BBVA-, que esmercin tots els recursos possibles per fer-ho”.

Comentaris
To Top