Arxiu

Indepèndencia suspesa: Sabadell per la Independència demana mediació internacional

Sabadell per la Independència-ANC espera que en menys d’un mes es consolidi «un espai de mediació efectiu». Malgrat això, el coordinador de l’entitat, Francesc Baró, adverteix que si l’estat no reconeix la Generalitat com a interlocutor no serà possible aquest diàleg.

Expectació. D’aquesta manera definia el coordinador de Sabadell per la Independència-ANC el moment que vivia dimecres l’entitat. Després de la compareixença, dimarts, del president de la Generalitat i davant la possibilitat que s’apliqui l’article 155 de la Constitució, el coordinador de SBDxI, Francesc Baró, insistia en la necessitat que la Generalitat sigui considerada com a interlocutor vàlid per part del govern espanyol per iniciar un procés de mediació internacional. No obstant, Baró no es mostrava esperançat en què l’Estat estigui disposat a negociar després que el president espanyol, Mariano Rajoy, requerís, dimecres, a Puigdemont que aclareixi si dimarts va declarar la independència. Un requeriment que seria el primer pas, en cas de no acceptar els arguments del president català, per començar a aplicar el 155. Baró va valorar de forma positiva el gest de Puigdemont ja que «s’ha declarat la independència» malgrat la suspensió temporal de la declaración.

Per Baró, ara es tracta de parlar de «com fer un divorci amistós, no una teràpia de parella perquè la unió ja no funciona». I va anar més enllà, al·ludint al possible pacte entre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i Rajoy per iniciar una reforma constitucional en un termini de sis mesos. En aquest sentit va advertir: «Si volen reformar la seva constitució, que ho facin però nosaltres estem pactant un divorci».
L’Assemblea va destacar el que considera «caràcter històric» de la formulació de la declaració d’independència i que la suspensió temporal és una eina per «garantir que la comunitat internacional obri vies de diàleg per assegurar el trànsit cap a la nova República». Baró també ha denunciat que la Guàrdia Civil hagi tornat a bloquejar el web de l’ANC i que hagin demanat la intervenció dels comptes de l’Assemblea i d’Òmnium.

Milers de persones van seguir la compareixença de Puigdemont a l’avinguda Lluís Companys de Barcelona atenent la crida de l’ANC. A Sabadell, l’Assemblea va obrir les portes de la seva seu, al carrer Illa, perquè els ciutadans poguessin seguir les explicacions del president de la Generalitat en directe a través de la pantalla que van instal·lar al local.

El diputat sabadellenc del PSC Pol Gibert va viure la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament amb «sorpresa i confusió. És difícil interpretar el que va dir». Tot i així, valora de forma positiva que el president català «enlloc de declarar la DUI obrís una petita porta al diàleg». Sobre el requeriment que aquest dimecres ha fet el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a Puigdemont per aclarir què ha fet, el diputat socialista creu que «és una bona mesura». El requeriment posa com a plaç màxim de resposta 5 dies, fins el pròxim dilluns.

Per la seva banda, el diputat sabadellenc de Cs Joan García, considera que en aquests moments «ens trobem en un punt sense retorn» i qualifica de «surrealista» la situació. Per García, el president de la Generalitat va fer «una DUI en diferit que no té cap sentit, en base a un suposat resultat i d’una suposada consulta». Pel diputat de la formació taronja és tot «un conjunt de despropòsits» per la qual cosa l’aplicació de l’article 155 de la Constitució està justificada.

Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.

Telèfon Redacció: 937 275 545 sabadell@diaridesabadell.com

Telèfon Publicitat: 937 275 545 publicitat@diaridesabadell.com

Les Valls, 10, 2a planta 08201 – Sabadell

Copyright © 2018 Diari de Sabadell | Novapress Edicions S.L.

To Top