Arxiu

Cal un segon tanatori a Sabadell? A la Rambla Ibèria?

Divendres 23 de febrer la premsa ens informava que, a Madrid, el cadàver d’un infant de 7 anys (mort feia 2 dies) va romandre 20 hores al sofà de casa perquè els pares no podien pagar la funerària. També ens hem assabentat, recentment, que l’Ajuntament de Barcelona crearà una empresa pública per oferir serveis funeraris assequibles.
Cada vegada ens surt més car néixer, viure i morir, i, sobretot, fer-ho en condicions dignes. Néixer acostuma a ser un esdeveniment joiós, en canvi la mort ens aclapara, fereix la nostra intimitat i ens exigeix un procés de dol que sovint hem de fer en un marc desfavorable: no tenim a la nostra disposició ni el temps ni les condicions que convindrien; ens atabalen amb qüestions administratives, ens pressionen per fer un bon enterrament per l’ésser estimat, i sovint cal endeutar-se (tributant un 21% d’IVA).
Tot això ve a tomb perquè s’ha sabut que l’empresa Mémora vol obrir un tanatori a Sabadell (cinc sales de vetlla i un oratori), a la remodelada Rambla Ibèria, al barri de Gràcia. Interpel·lada per diversos mitjans de comunicació Mémora no ha volgut respondre a les inquietuds dels veïns de la zona.
El primer que ens ve al cap és: cal un segon tanatori a Sabadell? Existeix la “demanda”? Els defensors de la “lliure competència” creuen que les deficiències i els incompliments de Torra, SA (concessionari d’un monopoli excessiu, una altra herència del bustisme) se solucionaran així? La liberalització d’aquest tipus de negoci, un servei essencial d’interés general, permet demanar la llicència municipal i que el consistori (si es compleixen els requisits) l’hagi de concedir.
Al marge que calgui o no, si es construeix un segon tanatori a Sabadell, la Rambla Ibèria és el lloc adequat? Es tracta d’una zona on els veïns porten anys patint la remodelació d’aquesta via. Durant un mínim d’any i mig hauran d’entomar les molèsties pel soterrament definitiu dels FGC, una actuació per cosir el barri, mentre que el tanatori podria provocar un bon estrip. Es tracta d’una zona amb molta circulació de vehicles i elevada contaminació, i el tanatori incrementaria els dos inconvenients. Probablement també perjudicaria l’incipient camí escolar que va fins a l’Escola i a l’Institut.

Com l’aigua, el gas, l’electricitat, l’habitatge, el transport… subministraments vitals i recursos per a una vida digna, no ens resignem que es faci negoci ni amb la nostra vida ni amb la nostra mort. Reclamem uns serveis i equipaments funeraris dimensionats, assequibles a tota la població, i si cal la reversió pública (és a dir, de titularitat i gestió municipal), amb la millor integració social i urbana possible.
També volem alertar que es tracta d’un tema propens a la manipulació populista i demagògica: un equipament que pot ser necessari, però que es rebutja pel fet que s’instal·la prop de casa, al·legant perjudicis particulars i un sentiment de greuge envers altres zones de la ciutat.
L’Agrupació de Veïns de Gràcia, com sempre, està al costat dels drets de totes les veïnes i veïns, i comparteix les seves inquietuds de barri, també ara en aquesta polèmica sobre un hipotètic tanatori de la Rambla Ibèria, un tema complex que cal abordar de forma serena i racional. I al nostre ajuntament li exigim, d’entrada, més i millor informació.

To Top