Ciutat

Els CDR de Sabadell estan en el punt de mira de la Justícia

Fins a 600 persones es van reunir, tot i la pluja intensa, a la plaça Sant Roc en suport als membres dels Comitès de Defensa de la República detinguts dimarts
Fins a 600 persones es van reunir, tot i la pluja intensa, a la plaça Sant Roc en suport als membres dels Comitès de Defensa de la República detinguts dimarts. / LLUÍS FRANCO

– Jaume Mas –

Sota la pluja es van manifestar fins a 600 persones, segons la Policia Municipal, a la plaça de Sant Roc per mostrar el seu suport als set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts el dimarts al matí i que més tard, els detinguts per les concentracions del 30 de gener, i acusats de desordres públics i atemptats a l’autoritat quedaven en llibertat. Mentrestant, a la detinguda per l’aixecament de barreres de l’autopista, encara ara detinguda, se l’acusa de terrorisme i rebel·lió, juntament amb un altre membre d’un CDR que la policia encara busca pels mateixos delictes.

L’acte en suport als CDR, que també es va fer a una cinquantena més de municipis, va començar en diferents punts de la ciutat i els manifestants van baixar en columnes fins a la plaça de Sant Roc.

Durant l’acte es va llegir un manifest dels CDR consensuat amb Alerta Solidària, on asseguren que treballaran per donar cobertura jurídica als detinguts. En el discurs també afegien que davant d’aquesta nova «envestida» seguirien lluitant i que no renuncierien a seguir amb les accions no violentes. Des de Sabadell per la Independència i Òmnium Cultural també van mostrar el suport als Comitès i als detinguts. Bibiana Larrosa, de l’ANC de Sabadell per la independència, va defensar la llibertat d’expressió assegurant que no s’autocensuraran mai i que no renunciaran a sortir al carrer.

Finalment, i per concloure un acte que es va escurçar per la intensa pluja, Teresa Mira, presidenta d’Òmnium Sabadell, va afirmar que a Catalunya no hi ha un sol terrorista, i va titllar de «calúmnies» la resta d’acusacions cap als Comitès de Defensa. Al final, la pluja no va apagar els ànims i l’acte es va acabar amb crits de «Jo sóc CDR» i de «Llibertat presos polítics»

Els manifestants no es van arronsar i van seguir tot i la pluja

Els manifestants no es van arronsar i van seguir tot i la pluja / LLUÍS FRANCO

Sabadell, però, està en el punt de mira de la Guàrdia Civil. Malgrat que les detencions formen part d’una investigació de l’Audiència Nacional, el Tribunal Suprem també investiga els CDR amb l’objectiu d’argumentar que existeix violència en el moviment independentista. És per això que la Guàrdia Civil va entregar al jutge Llarena un exhaustiu informe sobre la creació i funcionament dels CDR. I aquest informe situa Sabadell com el nucli on es va començar a coure l’organització a nivell nacional de tots els CDR, en una reunió el passat 14 d’octubre. En aquesta reunió, sempre segons l’informe de la Guàrdia Civil, s’hauria plantejat una vaga general per primera vegada, fet que situaria la reunió com un dels punts clau en les acusacions de col·lectiu violent que «posa en risc vides» a través de la «resistència activa». Tot i això, i a diferència de les acusacions que s’han fet a alguns dels detinguts, en l’informe no es menciona en cap moment el delicte de terrorisme.

Comentaris
To Top