Publicitat
Ciutat

The Zone of Hope: l’experiència de viure un futur apocalíptic per provocar canvis

Aquest és l’aspecte futurista que tenen els visitants dins del món virtual de The Zone of Hope / AIGÜES DE SABADELL

L’aparent lentitud del canvi climàtic i dels seus efectes, juntament amb les (preocupants) polèmiques polítiques que (encara) arrossega, fa que sovint es percebi com una realitat llunyana. Però malauradament és molt més propera del que sembla i els seus efectes es comencen a deixar notar amb certa intensitat. Els últims tres anys han estat els més càlids de la història des que es registren les temperatures, i l’impacte en els fenomens meteorològics locals és també evident.

En un esforç per divulgar el fenomen i promoure conductes que permitin un desenvolupament més sostenible, Aigües de Sabadell ha tancat un acord amb Aigües de Barcelona per fer accessible als sabadellencs, gratuïtament, la instal·lació d’experiència immersiva sobre canvi climàtic The Zone of Hope.

La idea és simple: l’experiència directa és l’argument més potent per provocar un canvi en la percepció i, com a conseqüencia, en el compromís per la sostenibilitat de cadascun de nosaltres. La instal·lació, situada a l’interior del Reial Cercle Artístic de Barcelona, al carrer dels Arcs número 5 de Barcelona, és un viatge a un futur proper a través de la vida de la Violeta, una nena que neix a l’inici del recorregut i que el visitant acompanya al llarg de la seva vida. La Violeta és biòloga i estudia l’efecte del canvi climàtic a la seva Barcelona natal, proporcionant l’oportunitat perfecta per oferir escenaris coneguts -el pantà de la Baells, la plaça d’Espanya de Barcelona-, en un futur apocalíptic de sequeres intenses i pluges torrencials, on l’impacte a la vida de les perso- nes és més que evident.

Però el més extraordinari de The Zone of Hope no és només el plantejament sino la tecnologia aplicada, “immersive extreme”, que en fa una experiència difícil d’oblidar, especialment per part dels més joves. Abans d’iniciar el recorregut el visitant rep una equipació completa de realitat virtual amb infinitat de sensors, incloent una motxilla, cintes per les extremitats i les inevitables ulleres de realitat virtual.

A partir d’aquí, una porta “espai-temporal” el condueix a l’interior d’un iceberg, on li permet experimentar el fred i el tacte del gel, a una Barcelona inundada en un moment d’evacuació de la població, i a un pantà de la Baells convertit en desert. En cadascun d’aquests escenaris, el visitant experimenta la sensació tèrmica corresponent -fred, humitat, calor- refermant encara més el que l’entorn virtual transmet.

Encara hi som a temps

Al final del recorregut, un video recull manifestacions de polítics i activistes de tot el món, que deixen encara més clara la urgència i la necessitat de crear consciència i compromís entre la població. Polítics com Al Gore, ex vicepresident dels Estats Units i un dels activistes més rellevants contra el canvi climàtic, els presidents de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i Chile, Michelle Bachelet, o Barack Obama, ex president dels Estats Units, refermen el missatge d’alerta i reforcen la idea de que, amb el compromís de tots nosaltres, encara hi som a temps. En paraules d’Obama, “som la primera generació que sentirà el canvi climàtic directament, i la darrera que encara hi pot fer alguna cosa”

Publicitat
Comentaris
To Top