Ciutat

Estudiants de secundària del Vallès Occidental busquen nous antibiòtics

Alumnes del Federica Montseny de Ciutat Badia treballant en el laboratori
Alumnes del Federica Montseny de Ciutat Badia treballant en el laboratori / LLUÍS FRANCO

Els estudiants de secundària i de la UAB estan participant en un programa organitzat des de la universitat nord-americana de Yale que ha de permetre trobar nous antibiòtics. Els estudiants pertanyen a instituts de batxillerat i centres de secundària del Vallès Occidental però també hi ha dos centres de Barcelona ciutat. Els bacteris localitzats es posaran a disposició de la comunitat científica.

Hi participen una dotzena de centres del Vallès, entre ells L’Escola Estel de Sabadell. El projecte permetrà complir un objectiu d’investigació i recerca alhora que també té una finalitat pedagògica, ja que es tracta d’un projecte d’aprenentatge.

Aquest projecte està liderat a través del servei d’innovació docent, amb quinze professors i professores del Departament de Genètica i de Microbiologia i del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ambdós departaments estant coordinats per la professora Montserrat Llagostera.

Campus d’excel·lència

Llagostera és directora del servei Campus d’excel·lència internacional UAB. El Servei d’Anàlisis i d’Aplicacions Microbiològiques està adreçat a tots els estaments públics i privats relacionats amb l’àmbit de l’alimentació “de la granja a la taula”, de la biomedicina i de la nanotecnologia, interessats a realitzar anàlisis i estudis microbiològics, emprant mètodes microbiològics convencionals, mètodes de microbiologia ràpida i mètodes genètics i moleculars.

Aquest departament, a més a més, ofereix el seu servei als investigadors de la UAB i d’altres entitats públiques o privades que ho sol·liciten, aportant la seva experiència en l’assessorament i la realització de projectes d’R+D+I, així com en la formació i suport científic i tecnològic i en la transferència de tecnologia en els diferents àmbits de la Microbiologia.

També realitza estudis puntuals i convenis de col·laboració sota l’empara de la UAB. El departament treballa en l’àmbit de la nanotecnologia, la biomedicina i també en l’àmbit de l’alimentació. Per aquest projecte en el qual hi participen estudiants de secundària i de batxillerat s’ha entrenat -durant un any- una cinquantena d’alumnes de la UAB, dels graus de Microbiologia, Biotecnologia, Biologia, Ciències Biomèdiques, Genètica, Bioquímica i Veterinària i Ciència i Tecnologia dels Aliments.

Durant tot aquest temps els estudiants han de preparar el laboratori perquè els estudiants de 15 centres de secundària i batxillerat hi puguin treballar amb l’objectiu de produir i cercar bacteris productors de nous antibiòtics. Els estudiants de la UAB, han estat assessorats per aconseguir posar aquest laboratori en condicions òptimes i de seguretat per poder treballar-hi, seguint les normatives de bioseguretat d’obligat compliment que imposa el projecte

, obrint debats sobre tots aquests aspectes.

Aquests estudiants de grau participants també han rebut formació sobre el significat d’aprenentatge servei, recerca i innovació responsable (RRI) i sobre la propietat intel·lectual i la seva protecció. La iniciativa forma part del projecte participatiu Small World Initiative, que va sorgir de la Universitat Yale (Estats Units) i que té un abast mundial, on participen més de 12 països i que està adreçat a la comunitat educativa amb la finalitat de cercar microorganismes per trobar nous antibiòtics, que a la vegada formaran part d’una col·lecció a disposició de la comunitat científica.

Els estudiants de l’IES Sant Quirze durant la seva sessió de treball

Els estudiants de l’IES Sant Quirze durant la seva sessió de treball / MARC MOLINÉ

El projecte té també l’objectiu de millorar la informació i consciència ciutadana sobre la greu problemàtica de la resistència als antibiòtics per part dels bacteris patògens, ja que des de fa uns anys els antibiòtics han deixat de ser eficaços en determinades patologies.

En aquest programa de recerca, que s’està duent a terme també en altres centres educatius del món, hi participaran centres de secundària i batxillerat de diverses localitats del Vallès Occidental i del Barcelonès.

A la nostra ciutat hi participa

l’Escola Estel i pel que fa a la resta de la comarca hi estan treballant l’IES Frederica Montseny, de Badia del Vallès; IES Pere Calders, de Cerdanyola del Vallès; IES L’Estatut, de Rubí, i l’IES Sant Quirze; l’IES Leonardo da Vinci, Sant Cugat; IES Matadepera; i l’IES Arnau Cad ell, Sant Cugat del Vallès. L’escola Estel de Sabadell farà la seva sessió el pròxim dos de maig.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top