Diners

El Vallès a dalt de tot en Innovació

L’edifici que és la seu de la Diputació de Barcelona
L’edifici que és la seu de la Diputació de Barcelona / CEDIDA

L’estudi fa una radiografia a tot Catalunya però molt especialment a les 12 comarques de la demarcació de Barcelona. L’objectiu és oferir una eina útil per avaluar l’eficàcia de les polítiques vinculades a la innovació per tal de poder contribuir al desenvolupament local. Segons l’estudi, 10 de les 12 comarques barcelonines se situen el top 20 les comarques amb millors sistemes d’innovació. Lidera el rànquing el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. Aquestes comarques també destaquen en coneixements i competències necessàries per innovar, en concret en capacitat per col·laborar i transferir coneixements i innovacions.

L’estudi també conclou que aquests darrers anys l’índex d’innovació comarcal s’ha anat equilibrant i per tant s’ha reduït el desequilibri entre diferents territoris. Aquest equilibri ha estat molt positiu per les polítiques públiques. La Diputació de Barcelona treballa en un model territorial equilibrat i sostenible per als 311 municipis de la demarcació i s’inclou dins del Pla d’Actuació de Mandat 2016-2019. “Els sistemes d’innovació comarcals a la demarcació de Barcelona” també elabora un rànquing de l’índex d’innovació comarcal i situa 10 de les 12 comarques barcelonines.

Un any més, el Barcelonès es referma en la primera posició d’aquest rànquing, ja que disposa dels millors sistemes d’innovació comarcals amb molta diferència. La comarca presenta unes condicions molt avantatjoses en bona part dels indicadors analitzats, que en conjunt proporcionen aquest posicionament per sobre de la resta de comarques. De fet, la diferència amb la segona comarca millor valorada, el Vallès Occidental, és de 10,8 punts en l’índex. L’àmbit on destaca clarament és en les externalitats territorials, i això és degut a una concentració de recursos, infraestructures, serveis i capital humà.

A més, entre les tres comarques que lideren el rànquing i presenten un entorn més favorable per a la innovació hi segueixen figurant dues de barcelonines, com són el Barcelonès i el Vallès Occidental (seguides del Gironès), que mantenen la mateixa posició que ocupaven un any abans, el 2015

Comentaris
To Top