Ciutat

Quatre alumnes sabadellencs guanyadors a la fira de la ciència de Bilbao

El Marcel, la Laia, l’Estel i la Paula treballant amb algunes mostres de l’estudi
El Marcel, la Laia, l’Estel i la Paula treballant amb algunes mostres de l’estudi / D.S

La Paula Blanch, l’Estel Gubianes, el Marcel Mazariegos i la Laia Uyà són els quatre alumnes guanyadors del premi de la Fira de la Ciència de Bilbao que es va celebrar el passat més d’abril. Els quatre alumnes de l’Escola Mare de Déu de la Salut de Sabadell van presentar el seu “Estudi de l’adaptació de les plantes al medi ambient” en una de les fires de ciència per joves més importants del País Basc on participen fins a 90 grups de joves. D’aquests grups de joves tots eren del País Basc, menys un de gallec, i els quatre alumnes de Sabadell.

Els quatre alumnes sabadellencs de primer i segon d’ESO van fer el treball durant la setmana de la ciència a la seva escola, on els alumnes, agrupats amb d’altres del mateix cicle, desenvolupen treballs i estudis científics els quals treballen durant diversos dies a classe. Els professors, en veure l’alta qualitat del treball, van decidir presentar-lo a l’Exporecerca de Barcelona on van guanyar el Premi Societat Catalana de Biologia. Segons el professor Sergi Bonet, un dels que va ajudar a tutoritzar l’estudi, assegura que en veure la feina feta pels alumnes no podien deixar que es quedés allà, i van voler presentar-la en diverses fires. Segons Bonet, de treballs d’aquest nivell no en surten cada dia, i tot i que no és el primer que presenten a concursos, no deixa de ser un fet excepcional. Més tard, també els van seleccionar en la Zientzia Azoka de Bilbao, on van guanyar el primer premi.

Segons els alumnes, no només van treballar durant les dues setmanes a l’escola, ja que, un cop van decidir presentar-lo a diverses fires, van seguir treballant i millorant la seva presentació fins i tot fora d’horaris escolars.

Segons expliquen, per l’Exporecerca van treballar molt creant tríptics i mètodes per explicar la feina feta als visitants de la Fira, i per la fira de Bilbao, fins i tot van traduir un d’aquests tríptics a l’Euskera. Tot i la guia dels professors, la Paula, l’Estel, el Marcel i la Laia van treballar amb autonomia i dividint-se la feina per parelles, però sempre treballant conjuntament. En el treball de recerca els joves van decidir brecollir mostres de plantes del Montseny per estudiar-ne l’adaptació i els canvis que han anat patint. Gràcies a l’estudi van descobrir com s’adapten les plantes al seu entorn i com pot afectar l’entorn a les espècies a llarg termini i, tal com expliquen, acabar canviant totalment una espècie i les seves característiques generals, des de la mida de les seves fulles, com l’altura, o altres aspectes físics i visuals de les plantes per adaptar-se a sobreviure millor. Segons expliquen “aquests canvis podrien, en un procés de milers d’anys, canviar una espècia o fins i tot, fer-la desapareixer”.

Ara els alumnes, de primer i segon d’ESO de l’Escola Mare de Déu de la Salut, asseguren que encara no tenen clar si un cop arribin al batxillerat acabarant escollint la ciència com a camí, però sí que tenen clar que aquest estudi els ha ajudat a acostar-s’hi i a conèixer processos i parts que els eren totalment desconegudes i que consideren que són divertides i interessants.

A més, a banda de guanyar el premi de l’Exporecerca i de la Fira de Ciència de Bilbao, ara, de cara a l’any que ve, presentaran el treball de recerca en un altre concurs de Galícia i caldrà veure si també en surten premiats

Comentaris
To Top