Publicitat
Ciutat

La PAHC assegura que no ha millorat la situació de les famílies a la ciutat

Diversos membres de la PAHC de Sabadell
Diversos membres de la PAHC de Sabadell / LLUÍS FRANCO

La ‘Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell’ (PAHC) fa 7 anys que va es va crear a la ciutat. Fent una valoració d’aquests 7 anys des de la plataforma asseguren que la situació no ha millorat i que en alguns aspectes encara està pitjor que quan van començar, asseguren, a més, que és per la falta de polítiques socials per part del govern Espanyol. Asseguren que hi ha hagut més voluntat per part dels ajuntaments i del Parlament de Catalunya per millorar la situació, com per exemple la llei de pobresa energètica i la de funció social de l’habitatge, però els intents s’han impedit des del govern de Madrid.

Naixement

La plataforma a Sabadell va sorgir després d’una reunió entre l’Associació Moviment Popular de Sabadell i diversos membres de la PAH de Barcelona que van creure necessari crear una plataforma a la ciutat de Sabadell per defensar millor els interessos i els casos dels veïns de la ciutat. A Sabadell, però, es va voler ampliar la base, no limitant-se als afectats per hipoteques i es va ampliar a la gent afectada per la crisi en general i amb problemes d’habitatge. Des de llavors, la institució va anar guanyant importància canviant diverses vegades de local fins arribar a la seu actual a la Granja del Pas, al sector sud.

Valoració positiva

Des de la plataforma asseguren que estan molt satisfets amb la feina feta, ja que, segons explica un dels seus membres, Oriol Sorolla, han aconseguit impedir tots els desnonaments en els quals han participat a la ciutat de Sabadell. Sorolla explica que en aquests 7 anys han ajudat centenars de famílies a no perdre la casa.

Entre les moltes accions portades a terme per part de la PAHC, Oriol Sorolla, que és membre des dels seus inicis, en destaca algunes com: l’ocupació durant 17 dies de la seu del BBVA del carrer Alfons XIII durant l’any 2014 per evitar que l’entitat es quedés els habitatges de 5 famílies com aval per la falta de pagaments.

Sorolla explica que Sabadell ha sigut pionera en moltes iniciatives durant aquests anys, com per exemple la Campanya d’Obra Social. Segons explica Sorolla, l’aposta, sorgida el 2012, consisteix en ocupar pisos buits d’entitats financeres o de grans especuladors per donar-hi un ús social a la gent que ho necessita. Des de llavors, ja han ocupat 4 blocs, donant una alternativa a 74 famílies que actualment viuen en aquests blocs.

Canvi de perfils

Des de la Plataforma d’Afectats consideren que la situació de les classes populars des de l’inici de la crisi no ha millorat. Creuen que moltes famílies es troben en una situació crítica. Asseguren que la situació del parc d’habitatge és pitjor que abans i no hi ha hagut cap canvi important en matèria de lleis. Des de la PAHC de Sabadell expliquen que el perfil de gent afectada ha canviat, però no ha millorat. Asseguren que ara ja no arriba tanta gent afectada pel pagament d’una hipoteca, però que n’arriba molta més que directament no es pot pagar un lloguer i directament no troba un lloc on viure. Des de la plataforma creuen que la solució passa per la cessió d’una part del parc de l’habitatge buit.

Col·lectiu estable

Tot i el canvi de perfil afectat que demana ajuda a la plataforma, asseguren que són un dels col·lectius més estables pel que fa participació de tot Sabadell. Asseguren que des de l’inici s’han mantingut bastant estables i actualment un centenar de persones participa en les assemblees que es fan cada dimecres a la tarda.

Des de la PAHC tot i que admeten que la seva lluita ja no té tanta visibilitat com anys enrere asseguren que segueixen treballant per ajudar als veïns que ho demanen i que això no significa que hi hagi menys casos o menys feina a fer. Expliquen que tot i els passos de millora que s’han fet, encara queda molta feina a fer.

Publicitat
Comentaris
To Top