Ciutat

Afició compartida pels clicks

Els sabadellencs van respondre a l’esperada cita amb els clicks
Els sabadellencs van respondre a l’esperada cita amb els clicks / LLUÍS FRANCO

«Amb els meus clicks també vull fer això», li deia un nen al seu pare amb els ulls ben oberts assenyalant les figures dels soldats nord-americans del diorama de la Guerra de Secessió. El pare resignat li va contestar: «Ells ens saben molt, hem d’agafar les idees». Unes 9.500 persones, dels quals 3.700 nens i nenes, van visitar aquest cap de setmana l’exposició més gran d’Europa de les figures de Playmobil. Es van muntar 16 diorames, que van representar més de 300 metres quadrats de maquetes.

Pares, mares i fills envoltant els diorames era la instantània més repetida a la Fira de Sabadell. Un dels visitants era el segon tinent d’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, que estava amb el seu fill, molt aficionat als clicks egipcis i romans. Fernández va celebrar «poder compartir i recordar amb els nostres fills una afició que els que tenim 40 anys ja teníem quan érem nens».

Els pares amb telèfon mòbil o càmera de fotografies intentaven superar l’alçada dels vidres per fer la foto d’Instagram més espectacular. Mentrestant, els més petits s’entretenien buscant els detalls que hi havia en cada un dels diorames per completar el concurs “Buscaclick”. «Ala!», exclamaven tots els nens. Pirates, faraons, princeses, cowboys, policies, bombers, soldats i tot tipus d’animals. Aquesta exposició era el somni de petits i grans. «Aquest samurai té una espasa clavada al coll», comentava un nen a la seva mare al diorama dels samurais.

Davant del diorama d’homenatge a les Torres Bessones, un dels visitants, Oriol Torres, indicava que els seus fills «els hi agraden molt els clicks però també els hi fa gràcia que els hi expliqui aquesta part històrica». De fet, la història era la protagonista de l’expositor de la batalla de Waterloo. Uns 4.000 clicks representant amb els uniformes i barrets originals un dels episodis que va posar fi a Napoleó. Pascual González va venir d’Elx per muntar-lo en un dia, tot i que va estar «alguns mesos per fer-ho». Satisfet en veure la reacció dels visitants, González assegurava que «nosaltres també som nens, juguem i aprenem història».

Visitants de fora

El president de l’associació catalana Catclicks, Marc Barrios, va confirmar que el perfil dels visitants és familiar. «És una fira molt consolidada, es coneix i s’espera», va afirmar Barrios. També hi havia visitants de fora de Sabadell. David venia de Girona només per veure l’exposició. “Està molt bé, és molt gran”, va explicar aquest visitant gironí. També van venir de fora de Sabadell els venedors. Concretament procedien de Sevilla, Cadis, Madrid, Alemanya i França. Feli, de Todo Clicks, Sevilla. “Les vendes han anat molt bé”, va destacar la venedora.

DAVID MAÑOSA, AFICIONAT I EXPOSITOR

«L’afició pels clicks és un vici»

No se separa ni un segon del seu diorama. Està preocupat perquè la seva maqueta sigui el més realista possible. De fet, és una de les que atreuen més visitants d’aquesta fira. Un dels motius és el fum real que surt de la teulada de l’edifici, on uns clicks vestits de bombers de Nova York intenten apagar un incendi. Aquest aficionat a aquestes joguines és de Barcelona i té 44 anys. La seva passió són els bombers de Nova York.

Quan va començar la seva afició pels clicks?

Quan era petit. Amb 7 o 8 anys em van regalar els primers playmobils. Ho vaig deixar interrompudament fins fa deu anys, quan em vaig reenganxar amb els meus nebots.

Ara és un vici.

Quin és el primer click va tenir?

El de bombers.

I què el va empènyer a continuar amb l’afició?

Vaig començar a veure que hi havia molta afició amb edats adultes. Jo pensava que només era per a nens. Això em va fer pensar perquè no podia començar a aficionar-me jo també. I així ho vaig fer.

Volia fer col·lecció o muntar les maquetes?

Volia muntar directament. Volia fer o representar vehicles que no existeixen dins de l’univers de Playmobil. M’agradava fer una barreja amb els que són de la marca original i els que són americans.

És difícil trobar les peces?

La major part de les peces les faig jo. Les personalitzo. D’aquesta manera, busco el màxim realisme de les peces com si fossin de Playmobil.

Té final una afició com aquesta?

No. Aquí sempre pots anar fent i la veritat és que no s’acaba mai.

En una exposició com aquesta de Sabadell pot veure la reacció de la gent. Què sent?

Satisfacció. Veig que la feina que faig per mi puc compartir-la amb tota la gent perquè en gaudeixin també.

Pascual Mañosa, davant de la seva maqueta

Pascual Mañosa, davant de la seva maqueta / M.A.L.

Quina és la història del diorama que ha presentat a Fira Sabadell?

Representa Times Square. A mi m’agrada el tema dels bombers dels Estats Units, sobretot de Nova York i he volgut representar un incendi en un edifici de Times Square, que és una de les zones visitades d’aquesta ciutat nord-americana.

Ha contagiat aquesta afició als seus nebots?

Els meus nebots s’han despenjat d’aquesta afició. Suposo que tornaran, però vaig contagiant molta gent

Comentaris
To Top