Ciutat

Més de 2.000 Bastoners envairan la ciutat durant aquest cap de setmana

Els Bastoners de Sabadell en plena actuació davant l’Ajuntament
Els Bastoners de Sabadell en plena actuació davant l’Ajuntament / LLUÍS FRANCO

Seran dos dies de balls, exhibicions, cercaviles i activitats entorn d’aquesta trobada que coincidirà de ple amb l’Aplec de la Salut, tot i que no compartirà escenaris. A partir de divendres 11 de maig ja podrem veure algunes de les activitats que han previst, com l’inici de les ballades a les 10.15 i la ballada final a la plaça de la Creu Alta. La trobada coincideix amb el 20è aniversari de la primera diada de la Colla. Sabadell recull la proposta de Ciutat Bastonera de la colla de Bastoners de Sant Adrià del Besòs, al 2014.

Balls i xocolata

A la tarda es farà una xocolatada i un concert amb Landry el Rumbero, a partir de les 17.30. La nit de divendres totes les colles de bastoners s’aplegaran a la mateixa plaça Creu Alta per escalfar motors pel diumenge, compartir experiències i gaudir d’una sessió de Magenta PD’s. El gran dia però serà diumenge amb la celebració de quatre cercaviles que partiran de diferents punts de la ciutat, plaça de la Llibertat (a la Concòrdia), plaça Creu Alta, i plaça Sant Roc, (Centre) i la plaça dels Avis.

Les colles aniran vestides cadascuna d’un color diferent que les identificarà per colles, i finalitzaran el seu ball a l’Eix Macià, on realitzaran la ballada final al so del Ball de l’Arreplec, una música creada per joves de tot Catalunya, en la darrera trobada nacional de bastoners. En total seran

2.000 bastoners ballant tots junts. En previsió a aquesta alta concentració de bastoners, l’Ajuntament ha previst tallar aquesta via urbana, des de dissabte fins diumenge matí, per facilitar la neteja i posterior obertura al trànsit.

Novetats discogràfiques

La Diada dels bastoners acabarà amb el concert d’un grup, que sovint acompanya els bastoners, «Ovella Xao» i també el grup «Roba Estesa». Els dos grups presentaran el seu nou treball discogràfic, «Cant Corral» i «Desglaç» respectivament. La nit acabarà amb la presentació, a la ciutat, del nou disc Dr. Prats. Aquest grup haurà presentat previament el seu disc a la sala Barts de Barcelona. La trobada té una imatge i un cartell oficial realitzat per la cooperativa sabadellenca Filigrana Produccions.

En el cartell es fa una al·lusió a la ceba que figura a l’escut de la ciutat. Juntament amb el cartell s’ha produït un vídeo, que ha comptat amb la col·laboració dels escriptors Roc Casagran i Xavi Grimau, i la interpretació de Marta Ossó i Marta Tricuera amb música del també compositor sabadellenc, Ferran Miquel.

Bastons a les escoles

A banda de les exhibicions els bastoners presentaran el divendres el resultat de la feina feta a les escoles. Sis escoles més un IES de la ciutat han participat en aquest projecte que ha apropat el ball de bastons als nens i nenes i als més joves. Durant tot el curs, els Bastoners de Sabadell han ofert tallers a les escoles a través del projecte «Ciutat Escola». Al llarg d’aquest curs s’ha implicat en aquest projecte els alumnes i al professorat de la ciutat en l’àmbit educatiu, creant la seva pròpia dansa. Aquesta serà la dansa que es mostrarà aquest cap de setmana.

La iniciativa forma part de les activitats que duen a terme els Bastoners de Sabadell que volen apropar la cultura popular als barris, i ho fan a través de tallers, activitats i ballades que es fan a tots els barris de la ciutat.

El flabiol als barris

D’altra banda, aquest cap de setmana podrem veure diverses colles de bastoners que han introduït dins el seu acompanyament musical instruments que no eren característics dels seus balls. En el cas de la colla sabadellenca, ha estat el flabiol. A través d’aquest instrument s’ha desenvolupat el projecte «El flabiol a l’escola», on nens i nenes han preparat la interpretació de la peça musical la Bobina i que divendres matí, mostraran a la plaça de la Creu Alta, el que han après ballant al só del ball de la Bobina, el cap gros dels Bastoners estrenat a la darrera Festa Major de Sabadell

Comentaris
To Top