Ciutat

Rimes en català per canviar el futur

l rodatge del videoclip ahir, al carrer del Doctor Mata a Sabadell Sud
l rodatge del videoclip ahir, al carrer del Doctor Mata a Sabadell Sud / ÒSCAR ESPINOSA

Fa només vuit mesos que va arribar a Sabadell. En Mushraff venia de Sierra Leone a un nou país amb una llengua i una cultura diferents. Aquest alumne de l’Institut Ribot i Serra de Sabadell, de 16 anys, s’ha integrat a través del ball. «M’encanta ballar», afirma. La veritat és que no pot amagar que porta el ritme dins del cos. En Mushraff és un dels protagonistes del videoclip que van gravar ahir una vintena d’alumnes de quart d’ESO.

El projecte de la Plataforma per la Llengua va començar el novembre quan es va fer amb èxit un tastet de rap pels alumnes de segon d’ESO. El caràcter reivindicatiu i urbà d’aquesta música va arribar molt als nois. Aleshores, amb l’ajuda del raper sabadellenc Nel·lo es va plantejar la possibilitat que els estudiants del centre fessin una cançó i un videoclip en català. Es va aconseguir la col·laboració de la fundació SGAE. Inicialment es va començar com una activitat extraescolar però, posteriorment, va ser necessari incloure el projecte dins de l’horari lectiu en les assignatures de Música i Plàstica.

Els alumnes participants van encarregar-se d’escriure la lletra de la cançó. Amb el guionista Lluís Elias i el director de cinema Antoni Verdaguer van planificar el guió i el rodatge d’aquest videoclip. «El nostre objectiu era que tinguin un contacte amb el català positiu», ha explicat Marc Guevera, de Plataforma per la Llengua. En aquest sentit, Guevara ha afegit que «es tracta de trencar estereotips, perquè no parlen el català perquè s’ho senten com a seu».

Música urbana

«Acció!». Al carrer del Doctor Mata, amb uns grafits a la paret de fons, els nois es mouen com peixos dins de l’aigua al ritme de la música urbana. Diferents races i colors, cantant i ballant un rap escrit per ells i arranjat pel músic sabadellenc Nel·lo. «L’experiència ha estat molt gratificant, és un ambient on el català no s’utilitza i li donem la volta a la truita», ha explicat el raper, que ha defensat que «també hi ha música en català que parla de la gent nouvinguda i que mostra les diferents realitats de Sabadell i Catalunya».

L’experiència ha reeixit. La Lucia, de 15 anys, admet que «ha estat bé, he conegut gent amb qui no hauria parlat mai». Aquesta alumna no utilitza mai el català «ni a casa ni a l’institut». Tot i això, ha escrit una part del rap.

La Melissa va néixer a l’Equador fa 15 anys. Reconeix que li ha costat escriure la lletra de la cançó en català perquè no ho havia fet mai. Tot i això, ha afirmat que aquesta experiència «m’ha agradat i he après molt». Un dels ballarins es diu Michael. Té 18 anys i porta des dels 8 anys a Sabadell. Va néixer a Nigèria i encarà li costa parlar català. «L’entenc, però no se’m dóna bé parlar-ho», confessa el noi.

Tanmateix, el rodatge d’aquesta part del videoclip va acabar amb una abraçada de grup dels nois que van cantar a l’uníson les rimes en català, que ja se sabien de memòria. El rodatge va continuar a l’interior de l’institut amb la resta d’estudiants que s’hi van voler afegir.

Un 70% d’immigrants

Un 70% dels alumnes de l’Institut Ribot i Serra, al barri de Campoamor, són immigrants. Fins a 31 nacionalitats conviuen en aquest centre. La coordinadora pedagògica de l’institut, Patrícia Sanz, va assenyalar que amb aquest taller de rap s’ha treballat la cohesió social, «perquè tenim molta diversitat d’alumnes». El professor de Visual i Plàstica, Francesc Conde, ha confirmat que des del punt de vista docent «és molt més interessant que fer una activitat fora de l’aula». El videoclip es presentarà el 8 de juny a les vuit del vespre amb una projecció a la plaça de Picasso durant la Festa Major de Campoamor

Comentaris
To Top