Ciutat

El passat tèxtil que va unir Sabadell i Morella

Adell, Ferrer, Milián i els germans Muro, a l’Hotel Urpí
Adell, Ferrer, Milián i els germans Muro, a l’Hotel Urpí / LLUÍS FRANCO

L’estima dels sabadellencs pel seu poble natal o d’origen familiar és indiscutible, com és el cas dels veïns vinculats a Morella (Castelló), ja sigui perquè hi van néixer o perquè és el poble natal dels seus pares, que a principis del segle XX, al 1910, van emigrar especialment a Sabadell, Terrassa i Barcelona per la tradició tèxtil que els unia. Cada any, i aquest diumenge n’ha fet 59, la secció de Sabadell de la colònia Morellano-catalana celebra l’entronització de la mare de déu de Vallivana en un altar de la parròquia de Sant Vicenç, a la Creu Alta. Aleshores, a principis de segle, la comunitat era d’unes 1.200 persones agrupades en 30 famílies. La jornada va seguir el guió previst, amb una missa a Sant Vicenç i un dinar de germanor a l’Hotel Urpí. L’actual president de la secció sabadellenca de la colònia és Eladi Adell, nascut a Morella el 1941, arribat a Sabadell als 18 anys i tota la vida treballador dels transports Martí. Adell va explicar que «cada any celebrem i recordem la patrona del poble, és un dia de trobada dels morellans». La trobada també va servir per posar sobre la taula el desig de seguir mantenint aquesta tradició, que veuen amenaçada per falta de relleu generacional.

Els avis materns de Rosalina i Josep Muro van ser uns d’aquells morellans que a partir del 1910 van emigrar cap a Sabadell per trobar feina, ja que aleshores a Morella, explica Rosalina, «les fàbriques tèxtils tanquen; una crisi com la que hem viscut aquí de deu anys». Muro remarca que aquí eren valorats «perquè coneixíen la feina» i «cobraven una pesseta més perquè eren formals, tal com cal i coneixíen la feina». Aleshores, moltes famílies es van establir a la Creu Alta pel creixement que estava experimentant. També va néixer a Morella i es va traslladar a Sabadell Lourdes Milián, el 1961, amb 22 anys. D’una casa de pagès, a viure en un pis a la Concòrdia, «ho vaig deixar tot allà, tota la meva família i la del meu home». Reconeix que els primers anys no van ser fàcils, però amb el temps la vida a la ciutat creu que li va fer anar a millor.

Els avis de Montse Ferrer també eren de Morella. Els seus pares ja van néixer a Sabadell, com ella. Ferrer explica que tot i així, tant els seus pares com ella intenten mantenir el contacte amb Morella i els parents que hi tenen.

Any de Sexenni

Al 1671 la pesta va arribar a Morella i a tota la comarca dels Ports, al País Valencià. Els veïns de la localitat es van encomanar a la verge de Vallivana per guarir-se i la van passejar per tot el poble. La gesta va donar bons resultats i, en agraïment a la verge, Morella celebra una festa de nou dies cada sis anys. Aquest 2018 és any de sexenni, una festa que arriba al quart diumenge de mes.

Publicitat
Comentaris
To Top