Oci i cultura

Shootball, el documental del ‘cas Maristes’, s’estrena avui al cinema Imperial

Fèlix Colomer, director del documental Shootball
Fèlix Colomer, director del documental Shootball / LLUÍS FRANCO

Shootball, el documental que tracta el «cas dels Maristes», arriba al cinema Imperial de Sabadell el proper dijous dia 7. El documental de Fèlix Colomer és un treball d’investigació sobre la trama d’abusos sexuals que es va conèixer com el ‘cas Maristes’. I va fins i tot més enllà, ja que és també «la història de Manuel Barbero, que és el pare que va destapar el cas Maristes, i Joaquín Benítez, l’exprofessor de gimnàstica dels Maristes de Sants-Les Corts, que és el pederasta qui va abusar del seu fill». Segons destaca Colomer, «tenen dues històries semblants des de la infància i s’han trobat en el mateix camí, un com heroi i l’altra com a diable».

En el documental recull les declaracions de diferents víctimes d’agressions sexuals dels Maristes i el mateix pederasta, que reconeix davant de càmera els seus delictes, un fet inèdit en un documental. Colomer ha dit que «era molt important que hi sortís la màxima gent possible a cara descoberta i no només el pederasta, sinó també les víctimes. Sempre estem acostumats a veure cares pixelades i sembla que no li pugui passar al teu fill». Al documental hi apareixen fins a quatre víctimes a cara descoberta i és, segons el director, «el que dona més força al relat, al veure les conseqüències i el trauma que va tenir en ells l’abús».

El documental apropa el testimoni d’un dels pederastes dels Maristes, acusat d’abusar de més de 20 nens durant 30 anys. Mentre espera a ser jutjat, i en plena llibertat, Joaquín Benítez relata els seus sentiments.

Colomer ha explicat que a Benítez el van convèncer de participar al documental quan li van dir que el millor per ell seria sortir-hi. «Està vist com un monstre per tota la societat i la única manera que algú podria entendre el seus motius és que parlés i expliqués el què volgués explicar i amb aquest argument el vam convèncer». En un moment del documental Benítez demana perdó de genolls mirant a càmera i dirigint-se a les víctimes. «Ell se’l veu molt fred i no sé si me’l crec o no, són els espectadors que ho han de jutjar», sentencia Colomer

Comentaris
To Top