Publicitat
Diners

Joan Torras Ragué: «El bitcoin no és només una bombolla, hi ha una tecnologia pensada al darrere»

L’economista i consultor Joan Torras Ragué, al seu despatx
L’economista i consultor Joan Torras Ragué, al seu despatx / CEDIDA

Fa dos anys va comprar 20 euros de bitcoins per investigar com funcionaven les criptomonedes en l’aplicació empresarial. Poc després havia multiplicat aquesta xifra per 50 i va guanyar 1.000 euros. Aquest llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, amb màster d’EADA i IESE, és assessor fiscal i membre del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Actualment es dedica a la gestió de patrimonis i té una consultoria. És l’autor del llibre Criptomonedes des de zero: Blockchain i bitcoin, que es presenta dimarts a la Llar del llibre. Va ser el convidat dijous al matí als esmorzars que organitzen els joves empresaris del Centre Metal·lúgic de Sabadell dels joves empresaris i directius industrials de l’Institut Sellarés i Pla.

El bitcoin és la criptomoneda més coneguda, però quantes n’hi ha?

Ara mateix, hi ha 1.605 criptomonedes diferents al mercat. Una web fa el seguiment.

S’utilitzen totes?

Sí, s’utilitzen totes però hi ha una taxa dominant del bitcoin que aglutina el 40% del mercat. La mida total del és de 248.000 milions d’euros.

Fins a on pot arribar aquest mercat?

Fluctua molt. El problema és que qualsevol esdeveniment com un virus o un robatori de monedes d’una casa de canvis les fa fluctuar moltíssim. El màxim es van marcar a finals de l’any passat. En aquell moment, per capitalització, estaríem per sobre de 300.000 milions de dòlars. Parlaríem de la meitat de les empreses de l’Ibex 35.

Hi ha inversors que auguren la davallada del bitcoin…

Totes les monedes tenen una funció. La primera és el bitcoin, la segona l’ethereum i la tercera el ripple. L’ethereum està més enfocada a l’emissió de monedes, smart contracts i blockchain; ripple, per fer pagaments molts més ràpids i sense les comissions que hi ha als bancs. La davallada del bitcoin és l’eterna pregunta. Jo preguntaria: el bitcoin és una estafa?

I quina és la resposta?

L’opinió generalitzada és que el bitcoin ja es considera una matèria prima sintètica perquè es pot intercanviar per béns reals. Ara pots anar a la pàgina web de Dell, Microsoft o Virgin i hi pots comprar. El bitcoin és escàs, i aquesta escassedat està generada a través d’un algoritme matemàtic. Té un topall i quan s’arribi a una quantitat determinada es deixaran de fer.

Quin és aquest topall?

21 milions de bitcoins.

Que passarà aleshores?

Es desdoblarà el codi i es crearà una nova moneda a partir del bitcoin. Hi ha una altra moneda que es va crear 2011, el litecoin, que millora el bitcoin perquè és quatre vegades més ràpida i el seu límit són 84 milions. Va néixer preveient que el bitcoin arribaria al seu topall. El què pot passar és que hi hagi una hiperinflació i els preus es disparin.

Però no és es una bombolla?

El bitcoin és matèria prima, això és el principal argument per dir que no és només una bombolla, hi ha una tecnologia al darrere molt ben pensada.

Què és el blockchain?

Per primera vegada s’aconsegueix un sistema que és 100% fiable i segur. És com una base de dades que té tothom i que va canviant en funció de totes les dades. Aquesta informació s’introdueix en un ordre determinat. Quan fas una operació amb una criptomoneda queda registrat en el blockchain. Aquesta base de dades és pública i un hacker pot piratejar un dels ordinadors, però el blockchain actualitza la còpia corrupta a la versió tothom. Cada criptomoneda té la seva pròpia blockchain. Aquest sistema fa que piratejar-la sigui gairebé impossible.

Què són els smart contracts?

És un pas més. És un contracte que obliga a les parts a executar-lo de manera automàtica, sense intermediaris. Això és revolucionari.

I sense control fiscal…

Sí, també.

Potser és aquesta part fosca i que no es pot controlar la que fa tan atractiva la criptomoneda?

Sí. Hi ha dues coses. La part fosca és indubtable. Hi ha criptomonedes que estan especialitzades, per exemple, en tràfic de drogues. Però la criptomoneda no és rastrejable, és anònima. És impossible saber qui ha al darrere. Com a punt fosc, mou molt el mercat. A més, és un sistema financer complementari apartat de l’actual, s’escapa de regulació i això també és atractiu.

El sistema financer sembla que no es creu gaire les criptomoneda?

Els bancs estan jugant un doble joc. Si agafem la gran banca d’inversió, com JP Morgan, fa un any van dir que era una bombolla i que no aniria enlloc. Però últimament ja comencen a desdir-se’n. Han vist que això els deixa fora del sistema perquè es carreguen l’intermediari. Hi ha molts bancs que comencen a treballar-hi.

Existeixen els caixers de bitcoins?

Cal anar molt en compte. Aquest és el principal problema de les criptomonedes. Hi ha molta gent que et pot enganyar, perquè en el moment que sàpiguen la teva clau privada pots perdre tots els diners. Em consta que a Barcelona hi ha un caixer.

Cal vigilar molt, doncs.

En el tema de les criptomonedes hi ha una màxima: ningú mai et pot demanar la teva clau privada. És sagrada. Si et roben amb la criptomoneda es impossible saber a on han anat. S’ha d’anar molt amb compte.

Publicitat
Comentaris
To Top