Publicitat
Ciutat

Quatre mesos ‘sense’ Ferrocarrils

Vista d’un convoi al seu pas per la zona on s’estan portant a terme les obres de soterrament de les vies del tren, prop de l’estació de Can Feu
Vista d’un convoi al seu pas per la zona on s’estan portant a terme les obres de soterrament de les vies del tren, prop de l’estació de Can Feu / LLUÍS FRANCO

Els altaveus de les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), porten repetint-ho diverses setmanes: «Els dies 15 (a partir de les 22.00 hores), 16 i 17 de juny, el servei de tren entre les estacions de Sant Cugat i Volpelleres romandrà interromput. Hi haurà servei substitutori d’autobús entre les estacions de Valldoreix i Volpelleres».

El tall afecta de ple el trajecte de la línia S2 (verda) entre l’estació de Sabadell Parc del Nord i Plaça Catalunya, a Barcelona. I no serà l’única interrupció del servei de tren que patiran els qui vulguin viatjar de Sabadell i Barcelona properament.

Entre el 25 de juny i el 10 de setembre també quedarà tallat el tram de la S2 entre Sant Quirze i CanFeu|Gràcia; i entre el 13 d’agost i el 2 de setembre, també s’aturaran els trajectes entre Bellaterra i Can Feu.

Prèviament, entre els dies 9 i 10 de juny, el trajecte entre les estacions de Sant Cugat i Hospital General de la línia Barcelona-Vallès també va quedar interromput, però no va afectar cap línia que connectés amb Sabadell.

Ferrocarrils de la Generalitat va renovar els aparells per minimitzar el soroll del tren al seu pas per Sant Cugat. Es tracta «d’una tecnologia especialment desenvolupada per a les línies d’alta velocitat, però que FGC aprofitarà pels beneficis que aporten en la minimització de la contaminació acústica», indiquen des de la companyia ferroviària.

Obres del 15 al 17 de juny

Els treballs de millora es duran a terme a partir d’aquest divendres a les deu de la nit i fins el diumenge, i també cerquen introduir tecnologia d’alta velocitat al Metro del Vallès.

Concretament, informen des de Ferrocarrils de la Generalitat, la companyia muntarà una sèrie d’aparells de via destinats a reduir l’impacte sonor dels combois. En l’operació hi participaran una seixantena de persones «especialitzades en el muntatge de via, catenària, senyalització, trens de treball i maquinaria diversa».

Durant el cap de setmana que es realitzaran les obres, les estacions de Volpelleres, Sant Cugat i Valldoreix estaran connectades per un servei d’autobús que tindrà la mateixa freqüència que els trens. «Els busos tarden una mica més que els trens, però calculem que faran el trajecte entre Volpelleres i Valldoreix en uns deu minuts», explica al D.S. un portaveu d’FGC.

«Els busos no s’aturaran a Sant Cugat directament, perquè les característiques de l’estació ho fan difícil», afegeix la mateixa font. Els usuaris que vulguin anar a Sant Cugat des de Sabadell, doncs, hauran d’anar fins a Volpelleres en tren, després en autobús fins a Valldoreix i, finalment, agafar de nou el tren en direcció contrària per arribar al seu destí.

El període més llarg d’obres i el que tindrà més afectació en els sabadellencs, però, serà el de les obres d’integració de la línia de tren a l’entorn de l’estació de Can Feu | Gràcia.

Una reforma, dos talls

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya és el responsable de les obres de soterrament de la línia S2 entre les estacions de Can Feu i Sant Quirze. Les obres suposaran grans millores en la infraestructura i obriran noves oportunitats als barris de la zona, ara dividits per les vies del tren.

La primera fase de les obres suposarà interrompre el pas dels trens entre les estacions de Can Feu | Gràcia i Sant Quirze, entre el 13 d’agost i el 2 de setembre. Transports Urbans de Sabadell (TUS) serà l’encarregada de gestionar els viatges substitutoris en autobús entre aquestes dues estacions. L’ajuntament va aprovar recentment la compra de cinc busos de segona mà que reforçaran el servei de transport a la ciutat. A més, les quatre estacions de Sabadell comptaran amb un servei de tren llançadora durant el període que durin les obres.

Finalment, entre el 13 d’agost i el 2 de setembre, el trajecte en tren entre Can Feu, Sant Quirze, la Universitat Autònoma i Bellaterra, també quedarà suspès. Donat que els busos substitutoris hauran de sortir de Sabadell, el servei el gestionarà Sarbus. Les vigílies de dissabte i els festius, el darrer autobús que sortirà de Can Feu seguirà el seu trajecte fins a la Plaça Catalunya de Barcelona per tal d’assegurar la connexió entre les dues ciutats que connecta la línia.

A Sabadell li espera un estiu d’entrebancs ferroviaris. Aquest cap de setmana, toca la pedra.

«Tampoc és tan complicat, només és qüestió d’adaptar-se»

Els usuaris es comencen a fer la idea que aquest cap de setmana i a l’estiu hauran de canviar els seus hàbits a l’hora d’agafar els FGC si surten de Sabadell i han d’anar de Sant Quirze en endavant.

La Bárbara Tiemblo desconeixia fins ahir els diferents talls en el servei que hi ha previstos entre Sant Joan i
la Diada. Cada dia laborable Tiemblo agafa els FGC per venir a Sabadell des de Sant Quirze, perquè treballa aquí i acompanya al seu fill a l’escola. Venen amb tren, perquè diu que «venia amb cotxe i vaig deixar de fer-ho perquè
és un estrès, una despesa, és contaminant i son millors els catalans. És un moment, com agafar el metro de Barcelona». Tiemblo, satisfeta amb el servei d’FGC i la proximitat a la l’estació des de casa i a la feina, apunta que «no agafaria mai més el cotxe, tant de bo», però preveu que mentre durin les obres l’haurà d’agafar per anar fins al Centre. Aquesta usuària no descarta agafar l’autobús substitutori, però primer vol informar-se bé a veure si li quadren els horaris.

Lídia Ortíz ja sap que aquest cap de setmana haurà de fer un trajecte una mica diferent a l’habitual per anar a Sant Cugat a treballar. Ortíz creu que «tampoc és tan complicat, només és qüestió d’adaptar-se una mica i ja està». Aquesta dona enganxarà tots els talls durant l’estiu. A l’agost també treballa, i els talls l’afectaran «molt,
em va molt malament», perquè juliol i agost anirà diàriament a Barcelona, per la qual cosa haurà de combinar el tren amb el bus substitutori si no agafa.

Publicitat
Comentaris
To Top