Ciutat

Bustos nega haver aprofitat el seu càrrec per no pagar dues multes de familiars

Manuel Bustos arribant aquest matí a l'Audiència de Barcelona / ACN

L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha negat que s’aprofités del seu càrrec l’any 2012 per estalviar-se dues multes d’aparcament de familiars seus. Bustos ha assegurat aquest dimarts durant el judici a l’Audiència de Barcelona que en un cas la multa era totalment injusta i no es va arribar a tramitar perquè la Policia Local no va confirmar-la, i en el segon cas l’aleshores cap de la policia, també acusat, va fer un informe favorable per no arribar-la a pagar perquè es tractava d’una urgència mèdica.

L’intendent Josep Miquel Duran ha explicat que ell no va fer res irregular en favor dels familiars de Bustos, però sí que ha admès que va encarregar-se personalment d’una multa a dos fills de Bustos perquè eren familiars de l’alcalde. L’exbatlle està acusat dels delictes de tràfic d’influències comesos per una autoritat en concepte d’autor material i de prevaricació en concepte d’inductor.

Bustos s’enfronta aquesta setmana al judici que podria acabar suposant la seva entrada a la presó, perquè ja va ser condemnat pel Suprem a 16 mesos de presó per la col·locació a dit d’una alt càrrec a l’Ajuntament de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Es tracta de la vista corresponent a la peça 30 del ‘cas Mercuri’, que fa referència a la presumpta retirada de multes de trànsit a la seva dona i als seus dos fills. Se celebra fins dijous a l’Audiència de Barcelona. L’exalcalde de Sabadell s’enfronta a una pena de quatre anys de presó.

També està acusat per aquesta peça l’exintendent en cap de la Policia Local de Sabadell, Josep Miquel Duran, a qui li atribueixen els delictes de tràfic d’influències comesos per un funcionari públic com autor material, de malversació de fons públics, de falsedat documental i de prevaricació administrativa. A banda, l’exdirector de l’àrea d’Espai Públic de l’Ajuntament de la ciutat, Xavier Izquierdo, també està acusat d’un delicte de malversació de fons públics en qualitat de còmplice.

Dues multes no pagades per la dona de Bustos i els seus fills

Aquesta vista fa referència a dues retirades de multes a la dona de Bustos i als seus dos fills que van tenir lloc l’any 2012. El primer episodi va succeir el 28 de març d’aquell any poc abans de les sis de la tarda quan Bustos i la seva actual dona van estacionar indegudament el seu vehicle en una zona de càrrega i descàrrega a la plaça Vallès de la població davant l’escola bressol del seu fill i va rebre una sanció de prop de 200 euros.

Els tres acusats -Manuel Bustos, Josep Miquel Duran i Xavier Izquierdo-, durant el judici / ACN

Bustos va contactar amb el llavors cap del cos policial, Josep Miquel Duran, per donar-li indicacions “per arreglar aquesta situació tan farragosa”, segons es desprèn de les transcripcions de les escoltes telefòniques que van fer els Mossos d’Esquadra durant la investigació. Duran va donar les ordre necessàries per anul·lar la multa. El procés va incloure l’enviament de diversos correus electrònics a la secció de multes de l’Agència Tributària de Multes de Sabadell.

El segon incident va ocórrer el 22 de juny de 2012 quan els dos fills grans de Bustos van estacionar un cotxe en una altra zona de càrrega i descàrrega davant d’una clínica i la grua va emportar-se’l al dipòsit municipal. En aquest cas es va expedir el butlletí de denúncia i la infracció de trànsit corresponent. En assabentar-se’n, Bustos va trucar Duran, que va assegurar-li que ho resoldria. Després, l’exalcalde va tornar a trucar els seus fills per dir-los que anessin cap a les dependències del dipòsit municipal de Can Marcet de Sabadell per recuperar el seu vehicle.

Allà es van reunir amb Duran i l’exdirector de l’àrea d’Espai Públic de l’Ajuntament, Xavier Izquierdo. Duran va abonar la taxa de 133,50 euros de la grua i després va obrir la caixa forta del dipòsit per agafar els diners d’allà. Paral·lelament un agent del cos policial va treure el cotxe per la porta del darrera del dipòsit fins el carrer d’Horta Novella on els fills de Bustos el van recollir.

Les penes demanades: 4 anys de presó i 12 d’inhabilitació

La fiscalia i la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció demanen 4 anys de presó i 12 anys d’inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu i per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, durant el temps de condemna. També exigeixen una multa de 400 euros per a l’exalcalde.

En el cas de Duran, demanen sis anys i mig de presó amb 19 anys d’inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu i per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal durant el temps de condemna i diverses multes que sumen 11.200 euros.

Pel que fa a Izquierdo, s’enfronta a una multa de 1.800 euros i 5 mesos de suspensió d’ocupació o càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics. A més, demanen que Duran i Izquierdo indemnitzin l’Ajuntament amb 133,5 euros per restituir els diners desviats en concepte de responsabilitat civil i que l’excap de la Policia Local també indemnitzi l’Agència Tributària sabadellenca amb 200 euros per una multa indegudament anul·lada i no satisfeta.

Comentaris
To Top