Publicitat
Diners

Expandir-se arreu del món a cop de pedal

El gerent de Lulabytes sobre una bicicleta mostra el funcionament de RooDol
El gerent de Lulabytes sobre una bicicleta mostra el funcionament de RooDol / ÓSCAR ESPINOSA

Els germans Joan i Jordi Moya respiraven l’afició per les bicicletes des de petits. Quan tots els adolescents compraven la clàssica Derbi Variant, en Joan va invertir els seus estalvis en una mountain bike. Amb tot, qui es va aficionar de veritat va ser en Jordi, que va començar a córrer en bici la Copa de Catalunya de ciclisme. Quan arribava a les curses veia que els ciclistes s’escalfaven al mateix circuit. Va pensar que això no tenia sentit. L’any 2012 va decidir dissenyar ell mateix un sistema per entrenar abans de les curses, el RooDol. Era una plataforma de plàstic plegable on anaven col·locats tres rodets, que lligats amb una corretja afavorien el moviment de la bicicleta. Actualment, RooDol es ven a l’Argentina, Xile i el Japó, i en breu també es trobarà als Estats Units i Rússia.

Emprendre amb fons propis

A banda de la seva afició pel ciclisme, el germans Moya compartien amb un altre amic, el Xavi Cuenca, la seva passió per l’emprenedoria i per l’enginyeria. L’any 2014 van decidir crear Lulabytes, l’empresa que va desenvolupar RooDol amb una inversió inicial de 150.000 euros, procedents de fons propis. Els seus primers passos van ser dins d’una nau de 50 metres quadrats entre Sabadell i Castellar del Vallès. Durant el primer any, van haver de validar el giny amb professionals. Posteriorment, va ser el moment per protegir la idea. Durant un any van estar patentant RooDol a Europa, Estats Units, el Japó i la Xina.

Aleshores, era el moment de la fabricació. Calia trobar un proveïdor de peces de plàstics. “Tothom ens deia que el busquéssim a la Xina que seria més barat”, recorda Joan Moya. Però ell no va escoltar els consells i el va trobar molt a prop, a Castellar. Els subministrava la bancada i els rodets.

Malgrat els problemes amb l’assessorament, el 2014 van llançar definitivament el producte. “El boca a boca va funcionar molt bé”, ha explicat el gerent de Lulabytes, que està ubicat en una nau a Can Roqueta. Un any després les vendes es van començar a incrementar sobretot pel suport d’esportistes com el campió olímpic de ciclisme de muntanya Carlos Coloma. La participació en campionats internacionals va fer que altres ciclistes s’interessessin per aquest invent. Aviat els creadors de RooDol van innovar creant els rodets d’alumini per a les bicicletes de pista. L’última innovació és l’eRooDol. Es tracta d’un rodet que mesura la velocitat i la cadència i envia les dades via bluetooth a un smartphone. A través d’una aplicació a Google Play i iTunes es pot entrenar o competir quatre bicicletes al mateix temps.

El gerent de Lulabytes reconeix que “una empresa no només pot viure d’un producte”. Un dels valors competitius són les màquines impressores que han dissenyat per poder automatitzar la fabricació i atendre clients.

Més lluny del precipici

1. Recomanaria emprendre?
Sí. Sempre que tingui el suport d’algú, que hi hagi passat pel mateix, perquè és qui millor el pot aconsellar. Però que no pensi que els diners són el primer. Per fer diners, que hi jugui a la loteria.

2. Quina dificultat s’ha trobat?
Cal trobar un assessorament correcte i no et donen cap tipus de facilitat. Emprendre sol és impossible. Una persona ha de conèixer les seves pròpies limitacions.

3. Quina sorpresa s’ha en dut en aquest temps?
Que portem cinc anys i no hem tancat. Hi ha moments que veus el precipici. Hem tingut sort i hem superat alguns moments. Ara ja no veiem el precipici.

4. Com hi ha contribuït la sort?
La sort s’ha de buscar i han de passar coses positives per poder tenir èxit.

Publicitat
Comentaris
To Top