Publicitat
Ciutat

Covadonga: una ‘via ràpida’ alternativa a la Gran Via i un perill per als vianants

Un noi intenta creuar amb dificultat el pas de vianants de Balmes amb Galceran de Pinós
Un noi intenta creuar amb dificultat el pas de vianants de Balmes amb Galceran de Pinós / LLUÍS FRANCO

Els passos de vianants del carrer Covadonga tenen tres punts negres que els veïns assenyalen amb determinació perquè els responsables municipals hi posin remei. Hem comprovat sobre el terreny quins són aquests punts conflictius amb el president de l’Associació de Veïns de Covadonga, José Luis Fernández Torregrosa. Fernández diu que, sobretot, hi ha tres passos on la seguretat dels vianants està en perill. Dos d’aquests passos estan situats en carrers que tenen sortida cap a la Gran Via, fet que dificulta encara més creuar-los.

El primer pas de vianants que el president de l’Associació de Veïns de Covadonga qualifica de molt perillós està situat al carrer Galceran de Pinós, cantonada amb Balmes. Un tram que dóna a la Gran Via, just al costat del Club Natació Sabadell. Que aquest punt conflictiu hi estan d’acord tan els veïns com el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero. Segons aquest, «és de llarg el pitjor punt conflictiu de tota la zona de Covadonga» i afegeix que «hi estem treballant, una de les solucions probables és la instal·lació d’un pas aixecat». Aquesta mesura consistiria en la construcció d’una plataforma, que hauria de ser suficientment ampla per evitar que «els busos rasquessin per sota quan hi passin», afegeix Guerrero.

Els veïns coincideixen amb el regidor en què seria una bona solució per què els conductors facin cas dels senyals d’stop. Just davant aquest pas de vianants, la visibilitat tant pel conductor com pel vianant és gairebé nul·la. S’estudia poder evitar aquest problema estructurant la zona d’aparcament de vehicles i allargant l’àrea del passeig.

Un altre punt que provoca inseguretat entre els vianants és el del carrer Comte de Reus, cantonada amb Alfons Sala -el lateral de la Gran Via. En aquest punt els vehicles s’incorporen obligatòriament al carril lateral i, com ens explica José Luis Fernández, «els conductors, enlloc de mirar si passa algun vianant, centren la seva atenció en els vehicles que vénen del carril lateral des de la plaça Antoni Llonch per poder-s’hi incorporar». Fernández explica que l’Ajuntament ha intentat atenuar aquesta situació eliminant les dues places de pàrquing de l’extrem del carrer, «per poder donar més camp visual, tant per vianants com a conductors» assegura que el perill segueix existint.

Pel president de l’associació de veïns la solució depèn de tancar el tram de carrer Comte de Reus que desemboca al lateral de la Gran Via, i desviar-lo pel mateix carrer Alfons Sala». Per demostrar la viabilitat de la proposta veïnal, José Luis Fernández apunta l’opció de posar-hi dos testos per tancar el pas als vehicles. També suggereix la conversió en zona de vianants, allargant el passeig ja existent, que permetria als vianants poder caminar amb seguretat. Aquesta solució ja havia estat proposada amb anterioritat pel regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, que assegura que s’està estudiant: «El més segur és que optem per un canvi de direcció del carrer Comte de Reus».

Alternativa a la Gran Via

No obstant tot això, els veïns i veïnes del sector Covadonga atribueixen aquesta inseguretat vial a que «el carrer Covadonga s’ha convertit en una Gran Via 2», assegura José Luis Fernández, i afegeix que molts conductors «l’agafen com una bona alternativa a aquesta via» que sovint s’embussa, i ho fan a una velocitat «totalment inadequada». Fernández explica que l’Ajuntament va instal·lar un radar de mesura a l’altura del carrer Quevedo, i aquest va detectar tres grups de conductors, els que van a la velocitat reglamentària, un altre grup que condueixen entre 30 i 50 quilòme0tres per hora, i un darrer grup «encara que més reduït» explica Fernández que sobrepassa de molt els 50 quilòmetres per hora. Aquests, assegura, «són els que ens preocupen perquè, sí t’atropellen a aquesta velocitat tens la mort segura». De la mateixa opinió és el regidor Xavier Guerrero, que reconeix la necessitat de posar mesures per evitar que el carrer Covadonga es converteixi en una via ràpida.

Una d’aquestes propostes que està meditant l’ajuntament consistiria a implantar canvis parcials de sentit. Aquesta solució, diu José Luis Fernández, «no acaba d’agradar els veïns, sobretot els que resideixen en els carrers collaterals a Covadonga «no ho acabem de veure clar perquè hi ha veïns que temen que això els repercuteixi negativament a l’hora d’accedir al seu carrer». Una altra actuació que planteja el regidor d’Espai Públic Xavier Guerrero, implicaria trencar la línia recta dels cotxes aparcats al carrer, simultaniejant les places de pàrquing, ara en un mateix tram, a les dues bandes del carrer.

La part alta del carrer Covadonga també presenta un altre punt conflictiu pels vianants, entre el carrer Felip Benesat i Santa Teresa. Aquí, però, les actuacions estan relacionades amb la transformació de la fàbrica Artèxtil en un complex de habitatges.

La possibilitat d’incloure bandes rugoses en alguns trams dels carrers, ha estat desestimada perquè «els cotxes quan hi passen fan molt soroll i això provoca que al final els mateixos veïns demanin que les treguin», conclou el president de l’Associació de Veïns de Covadonga. De la seva banda el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, diu que segueix treballant per «solucionar la situació del barri de Covadonga» però fins ara les solucions no hi han arribat.

Publicitat
Comentaris
To Top