Ciutat

Les trucades de Bustos per les multes (I): “No voy a hacer que vean que es mi coche”

Les trucades de Bustos per les multes (I)

Trucades compromeses i eloqüents sobre l’eliminació de les multes a familiars de l’exalcalde Manuel Bustos. Ell i els principals responsables de la Policia Local del darrer tram de socialisme a Sabadell són els protagonistes d’unes converses, a les quals ha tingut accés Diari de Sabadell, que deixen en evidència la cúpula policial. La defensa de l’exalcalde ha intentat anul·lar sense èxit aquestes escoltes, realizades pels Mossos d’Esquadra, i que avui també s’han pogut escoltar en el marc del judici per primera vegada.

Les converses recullen els dos episodis que esquitxen Bustos. Dues multes de 2012, una a la seva dona i una altra als seus fills, en ambdós casos per haver estacionat fraudulentament en equipaments de càrrega i descàrrega. Ambdues multes mai van ser sufragades i es van perdre pel camí.

La primera multa

El primer delicte amb què es relaciona Bustos és una multa que va tenir lloc el 28 de març de 2012. L’exalcalde va aparcar el cotxe a una zona de càrrega i descàrrega amb el vehicle de la seva dona, Montse Costa, quan anaven a recollir el seu fill a la guarderia a la plaça Vallès. La dona va poder evitar que s’enduguessin el cotxe i Bustos aleshores va intervenir amb una trucada a l’intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, i li explica l’incident:

Bustos: “He tenido algún incidente, siempre aparcamos allí, porque ponemos los intermitentes esos de avería”

Duran: “Sí, sí”

Bustos: “Entramos a por el niño y salimos”

Duran: “Sí, sí”

Bustos: “Y coño, ésta vez es verdad no llevaba ni cinco minutos, la grúa.

Duran: “Sí”

Bustos: “A denunciar, ha salido mi mujer, no, ha salido la Montse [Costa], no he salido yo”

Acte seguit, l’exalcalde li explica a l’intendent que els operadors de grua li han dit a la dona que tenen ordres de vigilar la zona i que ha evitat apropar-s’hi per no es relacioni el cotxe amb ell, encara que sigui de la dona.

Bustos: “Que sepas que yo me he quedado en la puerta”

Duran: “Sí, sí”

Bustos: “Porque ellos estaban vigilando a que se fuera y digo: ‘No voy a hacer el paso de que vean que es mi coche, ¿no?'”

Duran: “Sí, sí”

Bustos: “Bueno… coche mío no. Es el suyo que es colorado”

Després, Bustos es lamenta que li han caigut 200 euros de multa i assegura que l’endemà, dia en què va tenir lloc una vaga general, ell farà la seva pròpia aturada per a retornar-se l’import:

Bustos: “Mañana voy a hacer huelga trabajando y encima 200 euros, así que tu mismo”

Aleshores Duran li respon que si està donada aquesta ordre és perquè l’empresa de grues genera “certs beneficis” i li promet que demà parlarà amb els operadors de grues perquè no tornin a perseguir aquella zona en què s’ha vist multada la dona de l’exalcalde. Aleshores Bustos es queixa de l’hora en què se l’ha sancionat, perquè era a la sortida dels col·legis i ja directament dona l’ordre i Duran li promet que es desfarà de la sanció:

Bustos: “Estoy en frente, en frente de Jefatura. En todo caso ya mañana os ponéis de acuerdo la Montse y tu para arreglar…”

Duran: “Exacto”

Bustos: “Lo de los 200 euros”.

Duran: “Sí, sí. No se preocupe”

Bustos: “Sí, hombre, sí. Si eso cogen el papel y ya está hombre”

Duran: “Sí, además es que no son funcionarios [els operaris de grua, que pertanyien a una empresa externalitzada]. Eso lo arreglamos”

Després de decidir que faran desaparèixer la multa, s’acomiaden. L’endemà pel matí, Bustos i Duran tornen a trucar-se. Revelen com Duran, com a intendent municipal, va aprofitar el seu càrrec per anul·lar la denúncia. L’excusa emprada és que no es llegia prou bé la senyal de trànsit a la fotografia de la infracció, un dels motius pels quals es podia retirar una multa. Bustos, visiblement preocupat pels funcionaris, pregunta si se n’han assebentat:

Duran: “De lo de ayer que me llamó, ¿se acuerda?

Bustos: “¿Qué es lo de ayer? No”

Duran: “Lo de la multa, ya está arreglado, ¿eh?”

Bustos: “Ah, vale. Pero ellos… ¿ellos saben por qué?, ¿o algo?, ¿o no?”

Duran: “No, no, no, no. Mire, lo que hemos puesto es que solicitamos la anulación de esta denuncia porque en la fotografía no se observa correctamente la señal de tráfico que lo impide ¿vale?. Y la empresa lo anula y ya está. Y no sabe ni de quién es el coche ni nada. ¿Vale?”

Bustos: “Vale, vale. De acuerdo”

La multa no va arribar mai a implicar l’obertura d’un expedient perquè Duran va enviar un correu electrònic en el qual demanava a l’administració de Multes que s’anul·lés. D’aquesta manera, la dona de Bustos va aconseguir eludir el pagament.

Comentaris
To Top