Diners

Revifen les instal·lacions solars domèstiques

El sector de l’energia solar revifa. Des de l’any 2015, el cost de la instal·lació de plaques fotovoltaiques s’ha reduït i, en canvi, el preu de l’electricitat s’ha encarit. La tecnologia ha millorat i la gent comença a perdre la por, i opta per l’autoconsum energètic.

La cooperativa de serveis energètics SomConfortSolar de Sabadell s’ha especialitzat en la instal·lació de plaques fotovoltaiques domèstiques. Ja n’ha posat unes 45 a la demarcació de Barcelona. No obstant això, ha hagut de lluitar contra les informacions interessades que s’han difós sobre l’anomenat impost del sol. El soci de la cooperativa, Andrés Cano, recorda que aquest tribut que va impulsar el govern del PP afecta només les instal·lacions de més de 10 kW contractats. “La majoria d’habitatges estan per sota d’aquesta xifra”, ha indicat Cano, que ha assegurat que “l’autoconsum elèctric és legal, viable i els costos estan molt bé”.

Gràcies a la campanya Onada Solar, que impulsa aquesta cooperativa sabadellenca i l’empresa ECOoo de Madrid, s’aconsegueix reduir el preu un 30%. La clau d’aquesta iniciativa és que es realitza una compra conjunta agrupant les famílies que volen una instal·lació fotovoltaica arreu d’Espanya. Això permet abaratir l’adquisició de plaques de primera qualitat, de fabricació europea i de primeres marques. Només en el marc d’aquesta campanya, SomConfortSolar va fer l’any passat 10 instal·lacions i, aquest any, n’ha fet 25 més a Catalunya.

En una casa acostuma a ser habitual una instal·lació amb 6 plaques fotovoltaiques. El seu cost és de 6.785 euros. La mateixa infraestructura, però emmarcada dins l’Onada Solar, té un cost màxim de 4.750 euros. Amb una potència d’1,5 kW pot generar un estalvi entre un 20 i 25% de la factura. Per als habitatges que tenen un consum més alt, cal instal·lar 10 plaques de 2,5 kW o 12 plaques de 3,5 kW. En aquest cas, el cost és d’uns 6.000 euros amb la campanya.

En aquests casos, l’excedent de l’energia generat per l’autoconsum torna a la xarxa elèctrica. En altres països europeus, la companyia elèctrica paga per aquests kilowatts generats. A Espanya, però, per aprofitar l’excedent hi ha dues opcions. La més barata és afegir un termo elèctric. D’aquesta manera, l’energia sobrant es destina a l’escalfament d’aigua. L’altra opció és posar bateries, amb les quals s’aconsegueix fins a un 70% d’estalvi. El seu cost és d’uns 13.000 euros, però tenint en compte que la duració és de 30 anys, l’estalvi que es genera pot ser de 40.000 euros. Cano ha explicat que el principal problema són les traves que posen els ajuntaments. A Sabadell, però, només cal presentar a l’Ajuntament un assabentat d’obres de 18 euros d’instal·lació fotovoltaica.

Cost mitjà:6.785 euros

Cost Onada Solar:4.750 euros

Estalvi a la factura: 20%-25%

Potència mitjana: 1,5 kW

Plaques necessàries: 6

El professor i els seus alumnes

SomConfortSolar es va crear a finals de l’any passat. Cano, un enginyer tècnic de 37 anys, havia estat professor d’energies renovables al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), on feia cursos per a persones aturades. Amb tres dels seus alumnes van començar a treballar i van decidir constituir·se com a cooperativa amb seu a l’avinguda Onze de Setembre.

Sis dubtes, sis respostes

1. És legal l’autoconsum elèctric?
Sí. No cal pagar cap impost si la potència contractada de la instal·lació no supera els 10kW.

2. Què necessito per instal· lar energia solar a casa?
Uns 2 o 3 dies.

3. Quant temps es necesita per col·locar les plaques?
Una teulada amb orientació al sud. Tot i això, sempre es pot posar una pèrgola.

4. Quina documentació es necessita?
A Sabadell, pagant un assabentat (permís municipal) d’uns 18 euros ja es pot fer la instal·lació de les plaques.

5. Quina es la durada d’una instal·lació fotovoltaica?
Almenys 30 anys

6. Quant trigaré a amortitzar aquesta inversió?
Uns 9-10 anys és el període mitjà d’amortització. Tot i que com més es consumeix més ràpidament s’estalvia i s’amortitza.

Comentaris
To Top