Ciutat

El nou test d’emissions sacseja els concessionaris

Els concessionaris han realitzat ofertes amb alts descomptes per reduir l'estoc / CEDIDA

Compradors esperant el seu torn i venedors atabalats fent números d’última hora. Aquesta ha sigut la imatge de qualsevol concessionari de Sabadell durant aquesta última setmana d’agost. La raó d’aquesta situació dels establiments de venda d’automòbils és l’entrada en vigor avui del nou procediment de control del consum de combustible i les emissions, conegut sota les sigles WLTP (Procediment Mundial Harmonitzat per a Assajos de Vehicles Lleugers), i que els ha obligat a treure’s de sobre molts vehicles que no el compleixen.

El nou test està dissenyat per a les noves motoritzacions, però modernitza i endureix els controls sobre els consums dels automòbils nous. A partir d’ara, els mesuraments es fan en situació real de conducció i no al laboratori. D’aquesta manera, les emissions d’un mateix cotxe augmentaran respecte al sistema antic a pagar-lo ara anomenat NEDC (Nou Cicle de Conducció Europeu), que va ser dissenyat als anys 80 i que està vigent des del 1992. Per això, a partir d’avui, no es podrà matricular cap vehicle amb el protocol antic.

En funció d’això, cada fabricant i concessionari ha adoptat les estratègies de producció i comercials que ha considerat més adequades. Per reduir l’estoc de les unitats homologades amb l’antic protocol, els concessionaris han hagut de realitzar durant els mesos de juliol i agost ofertes amb alts descomptes. El cap de vendes de Mavisa (Peugeot), José Antonio González, ha reconegut que s’han venut vehicles amb descomptes de fins a 8.000 euros. Al concessionari d’Opel, les rebaixes han estat de 1.500 euros.

La persecució dels motors dièsel és un altre problema amb el qual s’han topat els concessionaris que es troben amb compradors “desinformats”

Matriculacions tàctiques

Altres fabricants i concessionaris han optat per les matriculacions tàctiques, és a dir, les automatriculacions. Aquest és el cas d’Opel Sauter. José A. Serrano, del departament comercial de la marca alemanya, no pot concretar cap xifra però admet que “se n’ha matriculat molts, de cotxes”. En molts casos aquests vehicles es podran vendre com a unitats de km 0. Si no s’han matriculat ja, encara quedarà una moratòria fins a l’1 de gener del 2019 per matricular el 10% dels vehicles. A partir de l’any que ve, el destí per a les unitats que no s’hagin matriculat seran els països de fora de la Unió Europea o el desballestament.

Les automatriculacions, però, han estat una solució a mitges, ja que els ha implicat posar a prova el seu múscul financer. Els concessionaris han hagut de comprar els vehicles per avançat sense tenir assegurada la venda.

En espera de tancar les dades de venda de vehicles a l’agost, al juliol es va percebre un increment notable. Segons les dades municipals, a Sabadell es van matricular 639 turismes, un 10,9% més que el mateix mes de l’any passat. De totes maneres, als concessionaris de la ciutat s’han vist aquestes últimes setmanes “desbordats”, segons constata en Sergi, el comercial del concessionari Olrait de Jeep i Alfa Romeo.

Una situació semblant s’ha viscut a Peugeot Mavisa, en què les vendes han crescut entre un 40% i un 50% a l’agost. Al concessionari de Kia ha estat un agost “poc habitual”, amb un moviment de compradors més semblant a la resta de  mesos. El gerent del grup de concessionaris AUSER de Renault del grup Movento, Antonio Sánchez, indica que les vendes a l’agost han augmentat un 19%.

L’increment dels preus

Una de les claus de volta d’aquesta sacsejada en el sector del motor és que l’Impost de Matriculació grava per trams d’emissió de CO2. Amb el nou test WLTP es calcula que almenys un 20% dels vehicles que ara estan exempts del pagament per emetre menys de 120 grams/km de CO2 saltaran al següent tram. Això farà que tributin un 4,75% extra en un mercat on aproximadament el 70% dels cotxes matriculats quedaven deslliurats del pagament del tribut.

El president de Federació Catalana de Venedors de Vehicles a Motor, Jaume Roura, ha reclamat a l’administració que s’adapti la tributació actual, “per evitar l’increment de preu dels automòbils per motius fiscals”.

Comentaris
To Top