Diners

El Rodal canvia el model de consum

Socia de la cooperativa comprant a l’ecobotiga / LLUÍS FRANCO

Tenir el poder de decisió a l’hora de consumir. D’això se’n diu sobirania alimentària i és l’objectiu d’El Rodal, la botiga agroecològica cooperativa de Sabadell, que està situada al carrer de la Unió número 46. En un local d’uns 170 metres quadrats repartits en dues plantes, s’hi pot trobar fruites i verdures, làctics, pa, farines, llegums, cafè, xocolata, ous, oli, vins i, fins i tot, cosmètica.

La diferència amb els altres establiments és que “a El Rodal ens preocupem perquè els productes siguin locals, propers i agroecològics”, explica la presidenta de la cooperativa, Mireia Bou, que afegeix que també “ens assegurem de les condicions dels pagesos que viuen al nostre entorn més proper”. Entre els proveïdors hi ha Ca n’Oliveró, Ecobodum, Cal Quimet Gall i Gallecs. La idea va sorgir de diferents grups de consum de la ciutat, que donaven sortida a les necessitats concretes de les famílies. En un moment van decidir reunir-se i posar uns horaris comercials per poder comprar. La cooperativa sense ànim de lucre es va constituir al gener i la botiga es va obrir al maig. Abans, es va adequar el local i es va fer una inversió en una cambra frigorífica d’uns sis metres quadrats.

La cooperativa va començar amb 60 socis que van fer una aportació inicial de 50 euros cadascú. A hores d’ara ja en són 97. Tenen dret a assistir a les assembles i a participar en les activitats que s’organitzen. Si també volen consumir a la botiga han de pagar 30 euros cada tres mesos amb la qual cosa s’assegura un descompte. Actualment, hi ha 45 persones que paguen aquesta quota. Amb aquests diners es cobreix el sou de l’empleada de la botiga, el lloguer i les despeses. Segons el pla de viabilitat, El Rodal serà sostenible amb 100 socis i 75 que facin el pagament trimestral. L’objectiu és arribar als 150 el 2019. En tot cas, qualsevol sabadellenc pot comprar en aquest establiment.

La botiga agroecològica El Rodal està oberta quatre dies a la setmana: dimecres, dijous i divendres de les 16.30 h fins a les 20.30 h; i dissabte deles9.30hfinsa les 13.30 h. A l’establiment s’organitzen diferents activitats

Comentaris
To Top