Ciutat

5.000 persones participen a l’acte de #FreeForcadell a Sabadell

A l’acte han participat personalitats polítiques com el president del Parlament, Roger Torrent, i amics i familiars de Forcadell

Lluís Llach a l'acte de #FreeForcadell a Sabadell / Victòria Rovira

Familiars, amics, i companys polítics de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’han homenatjat aquesta tarda a la plaça del Doctor Robert, a Sabadell. Un acte que ha anat intercalant l’apartat polític, amb actuacions en directe de diferents artistes catalans. Segons l’organització, unes 5.000 persones han assistit a l’acte al llarg de la tarda, i la gran majoria, no s’han mogut en les prop de 6 hores que ha durat.

L’acte ha començat amb l’actuació del grup la Belluga que, al llarg de mitja hora ha animat als assistents abans que comencés la part més reivindicativa. L’acte ha estat conduit per la comunicadora Clara Borrell, la meteoròloga i també periodista Sarai Sarroca, i els actors Joel Joan i Anna Sahún que, han aportat dosis d’humor.

Els primers en parlar han sigut els diferents membres de l’Ajuntament de Sabadell. “La llibertat de la Carme, és la llibertat del poble, i no serem lliures fins que la Carme ho sigui”, ha assegurat l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. El regidor d’ERC, Juli Fernàndez, ha dit que, la Carme “hauria d’haver pogut decidir estar al balcó el dia del pregó, i d’altres van decidir no estar-hi”, en clara referència a les absències de Ciutadans i el Partit Popular a l’acte. També han intervingut el regidor de CiU, Carles Rossinyol, la regidora de Guanyem, Marisol Martínez, i el regidor de Podem, Ramón Vidal.

Després de les autoritats municipals, ha intervingut el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri. Aquest ha dedicat unes paraules a recordar la desapareguda Muriel Casals. “Amb elles vam imaginar un futur”, ha dit Mauri, què ha afegit que, tot i no haver arribat a la seva “plenitud, el tenim a tocar”. El vicepresident d’Òmnium també ha llegit una carta de Jordi Cuixart, en la que insistia per continuar “omplint els carrers, de forma massiva”.

Amb Mauri ha pujat Elisenda Romeu, membre del secretariat de l’ANC. “Avui la Carme és a la presó per defensar els nostres drets”, ha assegurat Romeu, i ha comparat la situació actual amb el seu exili fa 46 anys, i els 6 mesos que va passar a presó. “Necessitem que els nostres polítics siguin valents i tinguin clar quin és el mandat del poble”, deia Romeu. “Els demanem que treballin pel país i no pels interessos partidistes”, ha acabat.

Un altre dels polítics que ha participat de l’acte ha sigut el diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. “Jo no vaig veure cap cop d’estat”, en els polèmics plens del Parlament del 6 i 7 de setembre de 2017, “jo només vaig veure als “lacayos” del 155 i una heroïna”, que era la Carme Forcadell. Rufián ha parlat acompanyat de l’escriptor David Vila, amb el que han bromejat sobre les paraules pròpiament sabadellenques, i han recitat dos contes dedicats als presos.

El president del Parlament i exdiputats

També ha participat a l’acte el president del Parlament, Roger Torrent, què ha recordat que, la millor resposta per seguir lluitant per l’alliberament dels presos és “persistir”. “Els únics que es poden sentir exclosos de la diada són els presos, perquè no els van deixar assistir”, ha assegurat el president del Parlament. Sobre l’actuació de Forcadell en les diades passades, Torrent ha assegurat que és la responsable de què fossin “pacífiques, esclatants i massives”. Sobre els judicis, ha assegurat que els presos “no aniran a defensar-se”, aniran a “denunciar” la “repressió” que estan patint els presos i els exiliats.

Amb Torrent ha parlat el marit de Forcadell, Bernat Pegueroles, què ha assegurat que l’única cosa que volen les famílies és, “que tornin a casa”.Pegueroles ha llegit una carta de l’expresidenta del Parlament. “Tots i totes ens vam expressar”, diu Forcadell a l’escrit, i assegura què, el que es va fer el 6 i el 7 de setembre va ser el “que fa qualsevol parlament democràtic”.

Finalment, han parlat els exdiputats Anna Simó d’ERC, Albano Dante Fachín de Catalunya sí que es pot, Mireia Boya de la CUP, Lluís Maria Coromines de Junts pel Sí, i el cantautor Lluís Llach, que també ha cantat la canço “Silenci”, un dels moments més emotius de la tarda. Tots han recordat les jornades de setembre i han parlat de les múltiples faltes de respecte que va rebre l’expresidenta del Parlament. “El dia que admetem que siguin a la presó, deixarem de ser tots lliures”, deia Fachín, i afegia que el procés judicial és una “farsa”. “L’Estat Espanyol no pot quedar indemne, si aquesta gent es condemnada”, deia Albano. Boya també ha parlat de les agressions verbals que va rebre Forcadell al Parlament, i ha cridat a la “mobilització” per “acusar” l’estat. Coromines ha parlat de la “unitat d’acció”. L’exdiputat al Parlament i cantautor, Lluís Llach, ha dit que la “dignitat dels diputats es va mantenir indemne, gràcies a la Carme”, i ha assegurat que això  ho ha pagat “amb la presó”.

Marta Rovira i l’expresident Carles Puigdemont, també han estat presents en un vídeo que l’organització ha compartit. Puigdemont ha dit que, “no hi pot passar un sol dia més a la presó; no hauria d’haver entrat i hem de reclamar cada dia la seva llibertat”.

Actuacions amb caràcter reivindicatiu

Al llarg de la tarda, han passat diferents artistes per l’escenari. El primer en fer-ho, ha sigut el cantant valencià Pau Alabajos, amb diferents temes reivindicatius com “Utòpics, idealistes, ingenus”. Després l’han seguit Animal, Gemma Humet, Lu Rois, i l’imitador sabadellenc Oriol Cruz.

El raper sabadellenc Elgio, condemnat a dos anys de presó per les seves lletres, també ha participat a l’acte. “Els tribunals com l’Audiència Nacional, el Constitucional i el Suprem no em representen”, deia el raper durant la seva actuació, que ha aconseguit aixecar al públic dels seus seients, i fer-lo participar. Després d’Elgio han pujat a l’escenari Titot, l’excantant de Brams, i Gerard Quintana amb Josep Thió, que han posat la pell de gallina al públic amb cançons com “Camins” o “L’Empordà”.

Després del parlament de Torrent i el marit de Forcadell, també han actuat un grup d’amics de l’expresidenta del Parlament. Han fet un recital, mentre feien una coreografia amb bastons.

Per rematar la jornada, han actuat Silvia Comes, Mascarats, Mali Vanili, i l’Elèctrica Dharma. Els Saballuts també han fet una exhibició amb diferents castells.

Comentaris
To Top