Ciutat

Castelloscopi: Què viu un casteller?

Castells, Gremi

La instal·lació permet conèixer com es viu un castell des del punt de vista d’un casteller.

Foto: Lluís Franco

La suor, l’escalf i el pes d’una torre a les espatlles són sensacions que tot casteller ha viscut alguna vegada ja sigui fent pinya, sent part del folre o part del tronc.   Tot i que aquestes sensacions, de moment, són gairebé impossibles de recrear, ara, gràcies al Castelloscopi, podem veure com es viu un castell des del punt de vista d’un casteller. El Castelloscopi és una instal·lació que mostra la visió de totes les parts d’un castell de manera subjectiva. I ho fa a partir de les gravacions en primera persona  de totes les parts que formen un castell. Gràcies a aquestes gravacions podem saber què veu la pinya en tot moment o com l’anxaneta corona el castell. Les 35 pantalles amb les gravacions estan situades en una instal·lació de 3,5 metres de diàmetre i de 2,5 metres d’alçada que estarà situada al Gremi de Fabricants. Les pantalles, a més, estan col·locades en la posició que ocupa cada part dins del castell. El Castelloscopi, està previst que es quedi dins del Gremi fins al proper 9 de novembre.

Ricard Burguès, coordinador del projecte, explica que el Castelloscopi permet descobrir coses que fins ara no es podien veure. Com explica Burguès, “jo sóc casteller, però he pogut descobrir com una enxaneta i un acotxador parlen i es donen ànims quan estan a punt de coronar el castell”.

El Castelloscopi és una idea dels Castellers de Poble Sec que han portat fins aquí els Saballuts entorn el projecte Fem pinya amb els joves. L’objectiu de la iniciativa és transmetre als joves els valors dels castellers com el treball en equip, l’esforç, i és per això que els Saballuts fan tallers en els instituts. De moment, ja hi ha més de 50 grups que hi participen, i s’espera que arribin a 140. Aquests grups, a banda de visitar el Castelloscopi, també faran 4 sessions amb els castellers per aprendre com funcionen, els seus valors, i també classes pràctiques que imparteixen diferents Saballuts, entre ells, en Ricard Burguès o la dinamitzadora Laura Corralo.

Un projecte que transmet cultura i valors

El projecte ‘Fem pinya amb els joves, donem pit al barri’ va sortir del procés participatiu de Sabadell ‘Construint Ciutat 2018’. Des del Gremi de Fabricants, expliquen que estan satisfets amb la col·laboració amb els Saballuts, ja que, com explica la secretaria general del Gremi, Núria Aymerich, “Els castells són una mostra claríssima de cultura, treball, i valors. I tot això és el que ens mou a col·laborar amb ells.

Comentaris
To Top