Publicitat
Diners

Primera casa de fusta de consum energetic nul

L’estructura de l’edifici ja s’ha muntat i ara es treballa amb les fusteries interiors / VICTÒRIA ROVIRA

Vint dies per fabricar-la en un taller, tres dies per muntar-la a sobre dels fonaments i tres mesos per acabar-la. Aquest és el temps que es trigarà a construir la primera casa de fusta a Sabadell amb certificació Passivhaus, un estàndard alemany que promou els edificis passius de Consum Energètic Quasi Nul. Es tracta d’un habitatge unifamiliar, entre mitgeres d’uns 290 metres quadrats construïts en dues plantes amb tres habitacions, tres banys i un pati interior amb piscina. Està situat al número 54 del carrer de la Concepció, al centre de Sabadell.

Amb un entramat lleuger de fusta, tant l’estructura com l’envolupant s’han construït industrialment. Seguint els planells realitzats amb un programa 3D, la casa s’ha fabricat en una nau a peu pla, amb eines i taules, sense patir les inclemències del temps i sense necessitat d’arnès ni casc. “Treballem amb mil·límetres i no amb centímetres i la qualitat del treball és infinitament superior a la de la construcció tradicional”, indica l’arquitecte i prescriptor d’Arquima, l’empresa que construeix aquest edifici.

Després de fer els fonaments, es va muntar la casa en només tres dies, inclosos els aïllaments, l’acabat de façana i les finestres. Ara s’està treballant en les instal·lacions, extradossats i fusteries interiors, paviments, banys, cuina i pintura. Està previst que aquests treballs estiguin enllestits en tres mesos. “És com un moble d’Ikea però en gran”, afirma Escudé.

Aïllament tèrmic

Un cop s’hagi acabat, està previst que se certifiqui Passivhaus. Però per obtenir aquesta qualificació cal disposar d’un aïllament tèrmic, unes finestres i balconeres d’altres prestacions tèrmiques, la mancança de ponts tèrmics, una alta hermeticitat a l’aire exterior, i la ventilació mecànica amb recuperació de calor. De moment, l’edifici ha superat una prova que consisteix a pressuritzar i despressuritzar l’habitatge per comprovar les infiltracions d’aire i les pèrdues energètiques.

El sobrecost d’un edifici com el de Sabadell és d’entre un 5% i 10% respecte als construïts de forma tradicional. De totes maneres, Escudé destaca que la diferència queda compensada per “l’alta qualitat energètica” de la casa. L’arquitecte recorda que apostar per aquests tipus d’edifici és fer-ho “per una construcció sostenible, saludable, d’alta eficiència energètica i industrialitzada”. En aquest sentit, trenca amb els tabús que existeixen sobre la construcció amb fusta. En primer lloc, pel que fa a la durabilitat, cal recordar que a totes les ciutats hi ha edificis antics amb les bigues de fusta. “Si està ben dissenyat i construït amb fusta, la durabilitat és infinita”, assenyala Escudé. Des del punt de vista sísmic, aquestes fustes són de nusos flexibles, que davant d’un terratrèmol es mouen però no cauen. En canvi, el formigó es col·lapsa.

Pel que fa al foc, la fusta necessita molta flama per cremar-se i a més crea una capa de carbó al voltant seu per protegir-se. D’aquesta manera, els bombers saben quin temps tenen abans que l’estructura es col·lapsi.

El Passivhaus o casa passiva és un estàndard de construcció nascut a Alemanya el 1991. Combina un elevat confort interior amb un consum d’energia molt baix

Sense ajudes municipals

Per aquestes raons, els propietaris han optat per la fusta. “És una inversió inicial però al cap dels anys tens un confort i per al medi ambient és el millor que hi ha”, expliquen. Això sí, es queixen de la manca d’ajuda per part de l’Ajuntament, tant en l’IBI com a l’impost de construccions. La resposta municipal va ser que no tenen competències. “Sap greu que l’Ajuntament no ho tingui en compte com ho fan a Sant Cugat”, lamenten.

VICTÒRIA ROVIRA

Publicitat
Comentaris
To Top