Publicitat
Ciutat

El judici de l’Obrera: vist per sentència

El dret a la propietat i el dret a la cultura entren en disputa

Els membres de l'Obrera a la sortida del judici / Victòria Rovira

El centre social l’Obrera semblava que tenia les de perdre: l’ocupació el passat 1 de maig del 2015 d’un edifici abandonat, propietat de Cajamar, i que ara l’entitat bancària reclamava, podria haver desembocat en la desocupació de l’immoble. Però els 17 joves investigats (abans imputats) de l’Obrera van fer de l’immoble abandonat un centre social amb desenes d’activitats per tota mena de públic, clubs de reunió i xerrada política, entre d’altres.

‘El fi justifica els mitjans’ i això és el que els lletrats defensors del col·lectiu de l’Obrera han volgut transmetre a la magistrada al judici celebrat avui per la demanda interposada per l’entitat bancària. Així, la desocupació d’aquest espai podria suposar una “vulneració al dret de cultura, a la integritat moral i a la llibertat ideològica i d’expressió”. Així ho han defensat els advocats, al·legant també que no hi ha un altre espai que ofereixi als veïns aquestes activitats i que es tracta d’un projecte “d’interès general i social”. En aquest sentit, han instat a la magistrada a ponderar la vulneració de dos drets: el dret a la propietat i el dret a la cultura.

Al mateix temps la defensa ha reclamat el termini de caducitat, ja que “quan van presentar la denúncia ja feia més d’un any que havien ocupat l’espai, per tant, se’ls havia caducat el termini i van perdre el dret d’exigir aquesta retirada” i s’ha qüestionat la titularitat de la finca, al temps que s’ha demanat desestimar la demanda. S’ha al·legat, també, que Cajamar no té un projecte per a aquest immoble més enllà de l’especulació.

Per sorpresa de l’Obrera, la jutgessa ha demanat la declaració de dos testimonis del barri que han valorat positivament la tasca de l’Obrera. “El judici ha superat les nostres expectatives, ha anat millor del que imaginàvem i els nostres advocats han tingut un discurs impecable”, ha declarat Júlia Bernabéu, membre de l’Obrera.

La defensa de Cajamar

La defensa de Cajamar ha argumentat que només reclama la propietat i que l’entitat no té l’obligació de rendir comptes sobre a què destinarà el seu immoble. També ha afegit que és competència del poder públic donar una solució al problema i ha recordat que la propietària “sempre ha tingut voluntat negociadora”, cosa que han posat en dubte els lletrats defensors del col·lectiu, al·legant que “una reunió en 8 anys demostra que la voluntat negociadora brilla per la seva absència”.

Des de l’Obrera expliquen que el grup de veïns i veïnes que van ocupar l’immoble de l’avinguda de Barberà, 142, ho van fer amb la intenció de construir-hi “un projecte obert, comunitari i integrador” i “recuperar l’espai comú al barri”. El judici ha quedat vist per a sentència.

Soroll social

Davant les portes dels jutjats de Sabadell s’hi han aplegat més de mig centenar de persones per donar suport als 17 joves de l’Obrera, entre les que es trobava la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio. Entre crits de “L’Obrera es queda al barri”, els concentrats han rebut als joves a la sortida del judici.

Publicitat
Comentaris
To Top