Diners

Sabadell on van les empreses?

Les empreses de Sabadell van patir caigudes i baixades / V. R.

Sabadell no acaba d’agafar embranzida pel que fa a la creació de centres de treball. El segon trimestre va perdre un 0,1% del seu teixit empresarial, encadenant tres trimestres de caigudes. La davallada és subtil però contrasta amb el ritme del conjunt del país (+1,1%) i de la Conca de Ripoll-Riera de Caldes –els catorze municipis de l’àrea d’influència de Sabadell– on el creixement va ser del 0,9%.

Les dades del mes de juny de l’Informe de Conjuntura, publicat aquesta setmana, indiquen que Sabadell ostenta el 35,2% del total de centres de treball de la zona (5.540), afavorida pel factor demogràfic. Ara bé, si es tenen en compte els habitants, la realitat és una altra: la ciutat es troba a la cinquena per la cua (26,6 centres de treball/1.000 habitants), només per darrere de La Llagosta, Ripollet, Sant Quirze del Vallès i Badia del Vallès –aquesta última només amb 7,1 establiments per cada mil habitants–.

Ocupació desigual

Aquesta realitat va de la mà de la contractació, on també hi ha grans salts. En el conjunt de poblacions properes, la pujada de la contractació va ser del 9,1% respecte a ara fa un any, per sobre de la realitat catalana (+2,4%). En el cas de Sabadell, en el segon trimestre es van realitzar menys contractes nous que en el 2017, amb una davallada del 3%.

En termes d’atur, les xifres són similars: Sabadell, amb un 12,1% de desocupació, se situa per sobre de la Conca de Ripoll-Riera de Caldes (11,1%) i del conjunt de Catalunya (10,2%).

L’‘Informe de Conjuntura’ ha estat elaborat per Activa Prospect i ha estat impulsat per l’Ajuntament, el Banc Sabadell, Cambra de Comerç, Centre Metal·lúrgic, CIESC i Gremi de Fabricants

La construcció, però, s’impulsa

Mentre que el teixit empresarial (especialment en l’àmbit industrial) es reforça a la rodalia, Sabadell sí que pren protagonisme pel que fa al sector serveis. Així mateix, mereix una especial menció l’impuls que ha pres la construcció.

Les grues han tornat a la ciutat i ho han fet amb força. Sabadell ha experimentat la pujada trimestral més gran des de principis del 2010 amb 508 habitatges iniciats. Això representa, en altres paraules, una pujada del 287% en termes interanuals, fet que contribueix a impulsar el conjunt dels municipis propers, on la pujada ha estat del 163,2% en un any.

Algunes dades rellevants:

44.989 nous contractes: En el segon trimestre s’ha formalitzat aquesta xifra de nous contractes a la Conca de Ripoll-Riera de Caldes. Són 3.738 més que fa un any.

628,63 €: el lloguer mitjà: El lloguer a Sabadell ha pujat un 7,7% en només un any. La xifra és similar a les poblacions properes: 630,36 euros de mitjana.

951 nous llocs de treball: És la xifra d’incorporacions laborals a la construcció en el darrer trimestre a Sabadell i els municipis dels seus voltants.

Comentaris
To Top