Diners

L’Estat va treure milers de milions del Banc Sabadell després de l’1-O

La seu del Banc Sabadell / CEDIDA

L’Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs catalans després de l’1 d’octubre. Segons ha publicat el diari ARA, CaixaBank i el Sabadell van patir a partir del 2 d’octubre una fortíssima fuga de capitals per ordres polítiques. Aquestes dues entitats van acabar amb el trasllat de les seves seus fora de Catalunya.

Cap dels dos bancs catalans ha precisat quina quantitat van treure aquell dia dels seus comptes les empreses públiques i les administracions. No obstant això, un empresari ha explicat al rotatiu català que “entre Renfe, Adif, Ports de l’Estat, RTVE i d’altres van treure 2.000 milions d’euros del Sabadell en un sol dia”.

Un segon testimoni reitera que “les agències estatals van ser les primeres a retirar els diners, i això va provocar un efecte bola de neu”. Un destacat executiu bancari precisa més: “fins a un terç del total de dipòsits que surten aquells dies són diners d’administracions públiques i empreses controlades per l’Estat”.

L’impacte que va tenir aquesta retirada massiva de dipòsits va ser gran. Fonts empresarials expliquen que Jaume Guardiola, conseller delegat del Sabadell, va anar trucant a diferents presidents d’aquestes empreses públiques, que van aclarir que el motiu de la retirada era per “ordres polítiques”.

El buidat de comptes es va allargar uns dies. Una altra veu explica la conversa que va tenir un executiu bancari amb el ministre d’Economia, Luis de Guindos, després de comprovar que una important administració havia tret els seus dipòsits. “¿Heu canviat la seu? Doncs no patiu”, va contestar De Guindos. Al cap de poques hores, els diners tornaven a ser al compte del banc

Comentaris
To Top