Diners

Només un 10% dels comerços tenen web

La seu de la Cambra, a l'Eix Macià / WIKIMEDIA

Només un 10% dels comerços tenen un lloc web propi. D’aquests, a més, gairebé la meitat en fan una gestió deficient. Aquesta és una de les principals mancances que es detecten gràcies al programa de Diagnosi d’Innovació Comercial, que ha posat en marxa la Cambra de Comerç de Sabadell. La iniciativa, que està adreçada a autònoms, microempreses i Pimes del sector comercial detallista, està subvencionada al 100% amb Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través del Programa de Comerç Minorista 2018.

Es tracta d’un programa en què un tècnic especialista realitza una anàlisi profunda de diferents aspectes del comerç. Així, identifica els punts forts i febles de set àrees del negoci. En primer lloc, revisa les característiques generals de l’establiment. També analitza l’entorn comercial i factors d’atractivitat i la competència. A més, se centra en la imatge externa i interna de la botiga. La gestió del punt de venda, com és el màrqueting i la comunicació, i sense oblidar la política comercial i la gestió financera.

Un cop s’ha acabat aquesta diagnosi, es fa una proposta de millora competitiva. A més, es dona suport al negoci per treure més profit al local comercial i es valoren les capacitats i els recursos que ja tenen. També es determinen quines estratègies d’innovació són més fàcils d’implementar en l’establiment. Segons el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, l’import màxim del servei que es finançarà al comerç és de 1.200 euros.

150 comerços en cinc anys

El cap d’assessoria en Comerç Interior de la Cambra de Sabadell, Manel Amado, ha explicat que en els últims cinc anys hi han participat més de 150 comerços dels diferents municipis de la demarcació. Entre les dades més significatives que s’han extret d’aquests estudis ha estat “una millora en l’eficiència energètica en el consum per il·luminació dels establiments”, ha constatat Amado. Si més no, el 2013, un de cada 10 comerços tenia implementada la il·luminació amb leds. Aquesta xifra s’ha incrementat fins al punt que a l’últim any, més de la meitat dels establiments ja tenien tota la il·luminació amb leds.

També ha quedat palès que la presència a Internet continua sent fluixa. “Amb aquest programa es pretén trobar aquestes mancances i proposar mesures per poder anar-les cobrint”, ha subratllat el cap d’assessoria en Comerç Interior de la Cambra de Sabadell.

El 31 d’octubre és la data límit per demanar aquests serveis a la Cambra de Comerç de Sabadell i beneficiar-se de la subvenció

Visió externa i objectiva

Una trentena de comerços van participar en l’edició de l’any passat d’aquest programa. Un d’ells va ser la Ferreteria Pavon de Sabadell, que té dos establiments a la ciutat. El seu gerent, Joan Pavon, destaca que gràcies a la diagnosi ha pogut obtenir “una visió externa i experta d’un tercer”. En aquest sentit, el botiguer agraeix els detalls que proporciona aquesta anàlisi. Disposar també d’informació de com està la ciutat demogràficament “ens ha ajudat a prendre decisions per buscar el tipus de client que estigui més a prop”, afegeix Pavon.

En la mateixa línia, Jordi Bachs de Jorbachs Store, de Palau-solità i Plegamans , afirma que “tenir una visió externa i objectiva ajuda a parar i poder introduir millores que el dia a dia no ens deixa veure”. Segons el botiguer, “aquestes millores sempre ajuden a vendre més i sempre són benvingudes si implementar-les no suposa un cost significatiu”.

Comentaris
To Top