Diners

La seguretat, el principal repte de les empreses 3.0

José Luis Díez explica als empresaris assistents les novetats en seguretat informàtica / LLUÍS FRANCO

Impressió 3D en color, pantalles que es fan impenetrables quan es miren des del costat, intel·ligències artificials que tradueixen un discurs en temps real o impressores connectades les 24 hores que avisen els proveïdors quant falta fins que s’acabi la tinta. “Ja ens fem vells”, feia broma un dels assistents a la jornada Discovering IT Future, Security & Mobility, organitzada dijous passat per l’empresa d’informàtica sabadellenca VI3 a les instal·lacions d’HP a Sant Cugat del Vallès.

“Des de fa dos anys, els ordinadors portàtils han adquirit tantes novetats que als usuaris moltes vegades els costa assimilar-ho: per això hem de fer pedagogia i actes com aquests”, explica Pere Cerdà, CEO de VI3. Aquesta és la filosofia que va portar la companyia a convidar una mostra dels seus clients a conèixer les últimes novetats al sector de la mà del seu gold partner, HP. 

L’esdeveniment es va centrar en dos àmbits –les novetats en impressió i els últims avenços en ordinadors portàtils–, i el concepte de seguretat va tenir una presència destacada. “Abans amb un antivirus en tenies prou, però ara hi ha moltes maneres de perdre dades”, explica Cerdà, i afegeix que les capes de seguretat s’han d’estendre a àmbits on tradicionalment no s’esperaven. Un d’ells, per exemple, la impressora: “aquests aparells cada vegada s’assemblen més a un ordinador i, per tant, cada vegada són més vulnerables”, explicava durant la jornada David Samper, consultor tecnològic a HP.

La porta dels ‘hackers’

Per tal d’evitar que la impressora es transformi en una porta d’entrada per als hackers, Samper va llistar durant la jornada una sèrie d’avenços que la seva companyia ha desenvolupat. Un mateix sistema operatiu per a tots els equips –cosa que afavoreix les actualitzacions àgils–, un sistema per verificar que a l’equip només es puguin instal·lar els programes adequats o un mètode per monitorar en tot moment la màquina. “L’1 de novembre posarem en marxa aquesta eina, una solució d’Internet de les coses, per la qual la mateixa impressora ens dirà en temps real el seu estat de salut, i si cal una intervenció per la nostra part”.

Tots aquests canvis tenen sentit en un entorn de transformació digital, cada vegada més descentralitzat i en xarxa. Un nou paradigma amb moltes entrades i sortides. Per a José Luis Díez, Mobile sales specialist a HP i un dels conferenciants de la jornada de VI3, “aquest nou entorn significa connectar, col·laborar i crear, i en aspectes com la seguretat encara no hem fet el salt”.

Cerdà ho complementa: “garantir la seguretat avui és fonamental perquè una empresa no vegi en perill seguir oberta per haver perdut les dades o algun altre problema semblant que no té res a veure amb la capacitat comercial o el producte que ofereixen”, explica, i conclou dient que, donat que ara tenim les eines, “utilitzem-les”.

Comentaris
To Top