Publicitat
Diners

El 40% dels llocs de feina actuals estan amenaçats

Experts en el futur Alejandro Neut i David Tomas van reflexionar a Sabadell sobre el mercat laboral / ÒSCAR ESPINOSA

Gairebé el 40% dels llocs de feina actuals estan amenaçats. Alejandro Neut, economista del BBVA Research, assegura que l’automatització impactarà en el mercat del treball de la 4a revolució industrial, la de l’era digital i la intel·ligència artificial. Tot i això, no es pot ser pessimista. Com ha passat al llarg de la història, la destrucció dels llocs de feina es compensarà amb l’aparició de noves ocupacions que encara s’han d’inventar. “De les cinc feines que tindran els estudiants d’ara al llarg de la seva trajectòria professional, tres encara no existeixen”, afirma Neut. Analistes de dades, experts en e-mail marketing o analítica web eren professions que no existien fins fa uns anys. “S’obriran moltes oportunitats i moltes persones es passaran a l’entorn digital”, ha afegit el director executiu de l’empresa Cyberclick, David Tomas.

Els dos experts van participar en la jornada que va organitzar el BBVA sobre el treball en el futur, en col·laboració amb l’acadèmia d’anglès What’s up! de Sabadell. “El risc de l’automatització en el mercat laboral es pot mesurar, però la història ens diu que s’ha sortit guanyant en la varietat i qualitat del tipus de feina”, afirma l’economista del BBVA Research. Si més no, la formació ha de jugar un paper clau en aquesta revolució digital. “Cal plantejar-se quin tipus de formació volem perquè sigui un complement a les tecnologies”, indica Neut. En aquest sentit, Tomas defensa que actualment hi ha “una bona formació” amb un enfocament digital. Tot i això, el director executiu de Cyberclick destaca que ara és necessari “accelerar-ho perquè, en comparació amb altres mercats, falten professionals en el sector”. Els dos experts coincideixen que cal una implicació dels governs, però també de les empreses en l’aposta per la digitalització i la formació dels treballadors.

L’aposta digital

Des de fa uns 10 anys, BBVA va fer una aposta per la digitalització. El primer que van plantejar-se era que el client pogués fer qualsevol gestió des del mòbil. “Creiem que posar totes les dades que tenim a l’abast del servei dels nostres clients (gràcies a big data, intel·ligència artificial…) genera un valor afegit”, afirma l’entitat.

Publicitat
Comentaris
To Top