Ciutat

La Diputació de Barcelona invertirà 200.000 en la rehabilitació de la rectoria de Sant Pau de Riu-Sec

La despesa forma part del pressupost de la institució per a la preservació del patrimoni arquitectònic, dotat amb 23,5 milions d'euros

Rectoria i esglèsia romànica de Sant Pau de Riu-Sec, als afores de Sabadell / DIARI DE SABADELL

Dels 23,5 milions d'euros que la Diputació de Barcelona invertirà a tota la demarcació per a la reforma i millora del patrimoni arquitectònic local; 200.000 euros aniran a parar a Sabadell. La partida es destinarà a la rehabilitació de la rectoria de Sant Pau de Riu-Sec, als afores de la ciutat, que l'any 2017 va patir destrosses a mans d'uns vàndals. Els atacs van deixar malmeses una finestra i la porta d'accès al temple. L'any 2015 l'altar de l'esglèsia, del segle IV, també va ser víctima de vandalisme i la seva reparació va anar a càrrec de la Generalitat.

L'ermita, d'estil romànic, data dels segles XI-XII; i la rectoria, del 1798. Es tracta d'un conjunt protegit de manera global i considerat Bé Cultural d'Interés Local i que compta també amb un jaciment arqueològic de possible origen romà. L'esglèsia va ser consagrada l'any 1054 però no va incorporar-se a Sabadell fins el 1471. El 1851 va ser suprimida com a parròquia i durant la Guerra Civil va ser saquejada. El retaule i els pocs objectes de valor que encara hi restaven van ser destruïts. Després del conflicte el temple va quedar en estat d'abandonament, va utilitzar-se com a domicili i, finalment, va ser passar a ser propietat de l'Ajuntament de Sabadell. Actualment el recinte està obert per a pràctiques universitàries d'alumnes de la UAB i per a visites escolars i del públic en general.

La partida de 200.000 euros que es destinarà a Sabadell és la més quantiosa del Vallès Occidental, conjuntament a les ajudes que rebrà la Torre Vermella de Cerdanyola; la Casa Folch de Palau-solità i Plegamans; els espais històrics de la Granja Soldevila i a Santa Perpètua de Mogoda. Altres poblacions que es beneficiaran de la subvenció són Sant Cugat (concretament, Valldoreix); Castellar del Vallès (que rebrà 52.500 euros per a millores de l'eficiència energètica del Palau Tolrà); Gallifa, Montcada i Reixac, Rubí o Terrassa, entre d'altres.

Publicitat

Les ajudes de la Diputació

Coincidint amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, la Diputació de Barcelona destinarà un total 23.586.642,43 € a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació, mitjançant obres de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics. Es tracta de la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació de Barcelona en aquest àmbit. El programa dona suport econòmic a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació, donant una subvenció del 100% de l’import sol·licitat. El suport ofert als ajuntaments té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l’ús actual.

El suport de la Diputació de Barcelona al patrimoni arquitectònic de la demarcació no és nou. El 9 de juny de 1914, sota la direcció d’Enric Prat de la Riba, la Diputació de Barcelona va crear el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), que té l’objectiu d’assessorar i oferir suport tècnic i científic als municipis a l’hora de dur a terme actuacions en els seus monuments i centres històrics. Al llarg d’aquests més de cent anys d’història, l’SPAL s’ha convertit en un referent en la restauració monumental. Entre les actuacions més emblemàtiques hi ha el Palau Güell (Barcelona), el Monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà), el Castell de Boixadors (Sant Pere Sallavinera), l’església de Sant Vicenç de Malla (Malla), l’església de Sant Jaume Sesoliveres (Igualada) i l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs).

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top