Diners

Deures fets als concessionaris de Sabadell

El concessionari Renault a Sabadell, Passeig del Comerç 100 / CEDIDA

“Ni eren tan bons els resultats de venda de cotxes de l’agost ni són tan dolents els de setembre i els d’octubre”, assegura Antonio Sánchez, el gerent del grup de concessionaris AUSER de la marca de Renault del grup Movento. I té tota la raó. Segons les dades del Gremi del Motor, a Sabadell es van matricular el mes passat 342 turismes, una xifra que suposa un increment d’un 11% respecte a l’any passat.

Aquesta tendència és justament la contrària a la registrada a Catalunya. La venda de turismes va caure a l’octubre un 9,9% i les matriculacions es van quedar per sota de les 14.000 unitats. La causa d’aquest descens de les vendes catalanes és l’entrada en vigor l’1 de setembre del nou procediment de control del consum de combustible i emissions, conegut sota les sigles WLTP (Procediment Mundial Harmonitzat per a Assajos de Vehicles Lleugers).

Aquesta nova normativa va afavorir les automatriculacions als concessionaris al juliol i a l’agost. Per això, les dades es van disparar, tot i que eren les mateixes empreses automobilístiques les qui compraven els vehicles amb l’antiga normativa per després vendre’ls com a cotxes de km0 o de rènting. Segons les dades de l’Observatori d’Economia Local de Sabadell, al juliol i a l’agost es van assolir rècords de matriculacions: 639 (+10,9%) i 552 (+56,4%), respectivament.

Aquestes xifres, però, van caure al setembre fins als 374 turismes matriculats, un 35,1% menys respecte al mateix mes del 2017. No obstant això, els concessionaris de Sabadell han fet els deures i a l’octubre s’ha frenat la caiguda. Sánchez ha explicat que la marca es va avançar pel que fa a la posada en marxa de la normativa. Ara, només els queden un 20% dels turismes automatriculats. També s’ha preparat amb suficients recursos per fer front a l’homologació dels nous motors. El secretari general del Gremi del Motor, Joan Blancafort, ha confirmat que en general “s’han fet els deures” respecte a la nova normativa WLTP.

La caiguda de la matriculació dels cotxes dièsel a Catalunya encara és més pronunciada, un 45,71% menys que el mateix mes de l’any passat

Impost d’emissions de CO2

Ara, l’amenaça dels concessionaris té nom: impost d’emissions de diòxid de carboni (CO2) de vehicles de tracció mecànica. Es tracta d’un tribut que s’està tramitant i que la Generalitat ha anunciat que pretén implantar l’any que ve. Blancafort creu que hi ha perill de “deslocalitzacions” dels concessionaris, que voldran evitar pagar un nou impost que a la resta de l’Estat no existeix. Blancafort ha indicat que aquest tribut afectarà més que la nova normativa WLTP. El gerent del grup AUSER ha confirmat “la preocupació” del sector per aquest nou impost català.

Comentaris
To Top