Publicitat
Diners

Risc de desertització urbana per culpa dels grans centres comercials

En un estudi s’alerta que incrementar la superfície comercial a la comarca per sobre del 10% afectarà a la sostenibilitat del sector

Una dona mira una peça de roba d'una botiga del centre / LLUÍS FRANCO

El creixement del comerç apostant pels grans establiments comercials provocarà la desertització urbana. Aquesta és una de les conclusions de de l’estudi ‘Anàlisi de l’oferta i la demanda a la comarca del Vallès Occidental‘, elaborat per la Cambra de Comerç de Sabadell i la de Terrassa, que s’ha rebut el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental i de la Diputació de Barcelona.

Segons l’informe, els centres comercials de més de 2.500 metres quadrats generen un efecte expulsió de les activitats que són del mateix sector dins de la trama urbana.

El sector ja té antecedents negatius. Des del 2006, l’oferta comercial s’ha doblat però, en canvi la demanda s’ha mantingut. Per això, el rendiment comercial ha caigut un 44 %, un percentatge que s’arribaria fins al 50% si s’afegeix la venda per Internet.

El Vallès té una destacada implantació de petits establiments comercials (amb una superfície inferior als 400 metres quadrats) que suposen el 92% del total, però, conformen el 53% de la superfície comercial. També es ressalta que són 11 municipis del total dels 23 del Vallès Occidental, els que concencentren el 92% de l’activitat comercial i el 91% dels establiments.

L’activitat del comerç al Vallès Occidental només serà sostenible si la superfície comercial no creix més d’un 10% fins al 2023 i un 7% la demanda. En el cas que el crexiement de l’oferta comercial fos superior en aquest percentatge, la rendibilitat cauria sensiblement.

Publicitat
Comentaris
To Top